Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkledare kritiska mot abortförslag

Annons

Två framträdande kyrkliga ledare hotar att uppmana de kristna väljarna att inte rösta på regeringsalliansen i nästa val.

Men kd-ledaren Göran Hägglund tar lätt på ultimatumet.

Orsaken till hotet är regeringens förslag att tillåta utländska kvinnor att komma till Sverige för abort, skriver biskopen i Sveriges katolska kyrka Anders Arborelius och den svenska pingströrelsens föreståndare, Sten-Gunnar Hedin, på DN Debatt i dag:

"Vi sörjer över att detta lagförslag backas upp av en kristdemokratisk socialminister, Göran Hägglund. Det är för oss obegripligt att han stöder detta förslag och samtidigt hävdar att detta skulle krävas av EU, vilket vårt lands främste expert i EU-rätt professor Ulf Bernitz bestämt förnekar".

"Som kristna vill vi vädja till socialministern att inte göra Sverige till ett abortparadis", skriver de också.

Kd-ledaren tror inte att lagen kommer att leda till fler aborter.

I debattartikeln framhåller Arborelius och Hedin att kd:s huvudsakliga väljarbas är kristen. De påpekar också partiets utsatta läge i väljaropinionen, strax över fyraprocentsspärren:

"Åker kd ut ur riksdagen får det tveklöst konsekvenser för alliansen".

Debattörerna skriver att de tillsammans med majoriteten av kyrkoföreträdare "kanske tvingas att aktivt medverka till att förminska alliansens chans att bli omvald".

"Vi vädjar till regeringen att inte pressa oss till detta".

Kd-ledaren tar lätt på ultimatumet:

Abortfrågan har varit central för kd ända sedan partiet bildades. Regeringens planer på en mer liberal abortlag har därför väckt reaktioner inom de egna leden. Kristdemokrater har i tidningen Dagen liksom på DN Debatt krävt att Göran Hägglund sätter stopp för den nya lagen.

Kd-ledaren väntas lägga fram lagförslaget i juni.

TT

Mer läsning

Annons