Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kylig början på nya året

Annons

Stora Stöten var upplyst av brasor och marschaller, som lyste vackert i den kalla nyårsnatten.

Firandet inleddes med välkomsttal av Tommy Forss, därefter bjöds det på skönsång av Elisabeth Lindgren-Eneflo och gruvbön med Lars Ridderstedt.

Innan tolvslaget, talade ordförande i Stora Kopparberget Bo Berggren om betydelsen av att Falun blivit världsarvsstad.

- Det är glädjande, förpliktigande och verkligen någonting att fira, sa Bo Berggren till den frusna skara av människor, som trängdes vid brasorna på gruvplanen i jakt på värmen.

Berggren talade om gruvans betydelse för Falun och landet i stort, en tusenårig historia som satt Falun på världskartan.

- Nu har vi en oerhört viktig tid framför oss att verkligen förvalta och bevara den stora ära som det innebär att vara världsarvsstad, förklarade Berggren.

Därefter var det dags för landshövdingen Gunnar Björk att äntra talarstolen, för sista gången som landshövding.

Men som nyutnämnd Hedersbergsman.

- Det var den finaste titel en avgående landshövding kan få, sa Björk, smått rörd av den fina utmärkelsen, men också över att han nu efter snart tio år lämnar residentet i Falun.

Efter tolvslaget var det dags för elva föreningar i kommunen att hämta privilegiebrev som hälsar dem välkomna till världsarvet.

Fordomdags fanns elva bergslag som hörde till Kopparberget, som är aktiva i dessa områden i dag. Samtliga bergslag hade representanter på plats, som stolta fick hämta privilegiebrev.

Gamla bergets bergslag - Föreningen för Önsbacksbacksdammens bevarande, Bergsgårdens bergslag - Bergsgårdens bygdegårdsförening,

Österå bergslag - Österå byalag, Korsnäs-Hosjö bergslag, Korsnäsbygdens forskargrupp, Sundborns bergslag - Sundborns hembygdsförening, Vika bergslag- Vika-Hosjö hembygsförening,

Bergsmännen i Östanfors - Östanfors stadsdelsförening, Hyttarbetarna i Gamla Herrgården - Gamla Herrgårdens boende, Gruvarbetarna på Elsborg - Elsborgs stadsdelsförening, Ämbetsmän och borgare i Falu stad - Föreningen Kultur och Miljö, Stora Kopparbergs Bergslag - en representant.

LILLIS ÅKERBLOM

Mer läsning

Annons