Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kylan resulterade i pelletsbrist

Annons

- Det är svårt att få tag på pellets från tillverkarna. De har dragit ner tilldelningen på grund av att fjärrvärmeverken får pellets i första hand, säger Fred Dehlbom på Freds villapellets i Islingby.

De dryga två veckor som kylan var i närheten av 20 minusgrader har gjort att många pelletsanvändare måste elda mera för att få värme.

De pellets som Fred Dehlbom levererar ut till sina kunder kommer bland annat från Småland och Gysinge.

Pelletsbristen är stor i hela landet och den stora anledningen till bristen är att pelletsfabrikanterna låtit tillverkningen stå stilla under sommaren istället för att lägga upp ett lager.

- Jag tror att pelletsfabrikanterna har lärt sig till nästa säsong. Då ska det här inte behöva hända igen, säger Fred Dehlbom.

Att fler och fler börjar elda med pellets märker Fred Dehlbom av varje år. I dagsläget har han cirka 450 kunder som väntar på leverans.

- På torsdag hoppas jag att de första leveranserna från pelletsfabrikanten kommer. Totalt har jag beställt sex långtradare med pellets, säger Fred Dehlbom.

Några nya kunder tror inte Fred Dehlbom han kan ta sig an den här säsongen även om han skulle vilja. Kommer en ny köldperiod kan det bli ännu en brist.

- Ja, nog lär vi få kallt någon mer gång i vinter. Värst är det ju om kylan håller i sig. Men som sagt nu tror jag att tillverkarna har fått en knäpp på näsan och är förberedda på nästa vinter, säger Fred Dehlbom.

Den pellets som Fred Dehlbom levererar till sina kunder är tillverkad av spån och har man bra trim på sin brännare blir det ganska lite aska. En normalanvändare av pellets gör under ett år av med cirka 5-7 ton. Den som eldar med pellets i kamin gör av med mellan två och tre ton under den kalla säsongen.

- Telefonen ringer nästan hela tiden från folk som vill köpa. En del förstår varför jag inte kan leverera men andra förstår inte och då är det jag som får ta ovettet, säger Fred Dehlbom.

JAN KORSGREN

Mer läsning

Annons