Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnorna tog över debatten om vargen

Annons

Energiförsörjningen, vården och jämställdheten var annars några av ämnena under Dalacenterns årliga kommunkurs. Bland de omkring 100 deltagarna i kursen, som i går och i dag genomförs i Gyllene Hornet i Tällberg, märks centerledaren Maud Olofsson. Under gårdagen hann hon också med att, med Christina Sjöberg som värd, luncha med några av Leksands kvinnliga företagare.

Sedan handlade det om rovdjursfrågan.

Bodil Östblom inledde med att tala om älgar:

-När de flyttar in i byn kommer rovdjuren snart efter. Jag har inget emot älgar eller rovdjur, men har respekt för stora djur. Det känns jobbigt att behöva instruera barnen hur de ska agera när de i byn möter vargar eller en björnhona med ungar. Jag vill inte bo i en djurpark.

Anna-Lena berättade att det i Dalarna finns ett 100-tal levande fäbodar, där drygt 110 fäbodbrukare håller över 3 800 djur.

-Fäbodbruket är en förutsättning för mitt jordbruk, som omfattar 30 mjölkkor med rekrytering. Jag lever på det och producerar mat, samtidigt som jag gör en kultur- och naturvårdsinsats. Jag vill inte marginaliseras som ett pittoreskt landsbygdsinslag, betonade hon och tillade att hon inte tror på möjligheterna till samexistens med vargen.

Inge Brorsson, jägare från Norrboda, sade att det var jägarna som först fick "vargproblem" och att de som därefter påverkas är skogsägare, fäbodbrukare, friluftslivet, svampplockare och barn på väg till skolan.

-Det försämrar vår livskvalitet och kommer att bli ett hot mot det öppna landskapet, menade han.

Inge Östlund, Furudal, hävdade att norra Rättvik hyser mer än tio procent av den vargstam som ska finnas i hela Sverige och Göran Ollas, Rättviks jaktvårdskrets, fastslog att, när det gäller ekoturism, är vargen en obetydlig attraktion i jämförelse med älgen.

-Jag förstår er oro och vrede. Bra politik ska vara väl förankrad. Människor måste ges rätt att skydda sig själva och sina djur -även när de befinner sig utanför inhägnade områden, svarade centerledaren och uppmanade "uppvaktningen" att låta riksdagsmännen bekänna färg.

-Det är fegt av dem, som i riksdagen röstar ja till dagens politik, att sedan åka hem till er och säga att de egentligen tycker som ni. Er syn på frågan är nyanserad och jag ska göra vad jag kan för att förändra paragraf 28 och decentralisera beslutanderätten i rovdjursfrågor, lovade Maud Olofsson.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons