Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnorna gör kommunen allt friskare

Annons

Tillsammans med friskvårdskonsulenten Marianne Karlsson-Eriksson har hon jämfört hälsotalen för Mora kommun år 2003, 2004 och 2005.

Sjukfrånvaron har minskat från 8,6 procent av den totala arbetstiden, till 7,8 procent. Antalet sjukdagar per anställd har minskat från 19,8 till 16,6.

- Med det ligger vi ganska bra till jämfört med kommunerna i Dalarna, konstaterar Mona och Marianne.

En närmare titt på siffrorna visar att kvinnorna i kommunen blivit friskare, medan männen relativt sett blivit något sjukare.

Sjuktalet för kvinnorna låg på 9,7 år 2003 och på 8,4 år 2005, motsvarande siffra för männen var 4,8 respektive 5,8.

Mona och Marianne tror att förbättringen beror på det breda utbud av friskvårdsaktiviteter som kommunen erbjuder sina anställda.

- Det handlar om livsstil och vardagsvanor, och de ändrar man inte på så lätt. Jag tror att vi lyckats tack vare samverkan och ett gott samarbete med Försäkringskassan. Vi försöker göra rehabiliteringsplaner snabbt och följa upp.

Kommunen erbjuder en mängd aktiviteter för sin personal, allt från styrkegympa med hantlar till medelgympa, spinning, badminton, yoga och en mängd annat. En nyhet är linedance, som blivit mycket populärt.

Mona och Marianne försöker även vara ett stöd för kommunens chefer.

- Vi vill lyfta upp cheferna ute på arbetsplatserna, och visa att de gör ett bra jobb. Chefen är en stor hälsofaktor på en arbetsplats.

BIRGER NYL...N

Mer läsning

Annons