Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnorekord i Finlands nya riksdag

Annons

De finländska väljarna må ha slagit bottenrekord när det gäller lågt valdeltagande. När det gäller att rösta in kvinnor i den nya riksdagen har det gått betydligt bättre.

Rekordmånga kvinnor kommer att sitta i den nya riksdagen vilket kan ses som extra viktigt när den kvinnliga rösträtten i landet i år fyller 100 år. Sammanlagt valdes 84 kvinnor in, vilket är nio fler än för fyra år sedan. Det motsvarar 42 procent vilket kan jämföras med den svenska riksdagen där motsvarande siffra är 47,3 procent (165 kvinnor) efter valet i höstas.

Av de stora partierna har socialdemokraterna kvinnomajoritet: 25 kvinnor valdes in mot 20 män. Centern och konservativa Samlingspartiet är klart mansdominerade partier. Av Centerns 51 ledamöter är endast 15 kvinnor medan Samlingspartiet har en fördelning på 30 män och 20 kvinnor.

Av de mindre partierna har vänsterförbundet en fördelning på 14 män och tre kvinnor. De andra partierna i samma storleksklass är kvinnodominerade. Av de grönas 15 mandat togs tio av kvinnor. Svenska folkpartiet och Kristdemokraterna har också en knapp kvinnomajoritet. Det högerpopulistiska Sannfinländarna fick fem mandat i riksdagen _ fyra av dem män.

Endast i två valkretsar, Södra Savolax och i Helsingfors, utsågs fler kvinnor än män.

TT

Mer läsning

Annons