Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnor känner sig mycket otrygga i socialt utsatta områden

Kvinnor som bor i socialt utsatta områden känner sig otrygga.
Det visar en ny rapport som Brottsförebyggande rådet (Brå) presenterat .

Annons

Mer än varannan kvinna upplever det då i sitt eget bostadsområde.För kvinnor i övriga urbana områden är siffran 23 procentenheter lägre.

Även om utsattheten för brott och otryggheten är högre i socialt utsatta områden, enligt Brås rapport, så skiljer sig utvecklingen i stort i dessa områden inte från utvecklingen i andra områden.

Boende i socialt utsatta områden upplever alltså en stor otrygghet.

Drygt varannan kvinna (53 procent) uppger att de är mycket/ganska otrygga eller att de avstår att gå ut på grund av otrygghet.

– Utmärkande är att bland kvinnor som bor i socialt utsatta områden, så är otryggheten och oron för brott i vissa fall markant högre i jämförelse med män i likadana boendeområden, säger Carl Command, utredare på Brå, i ett pressmeddelande.

SÅ KÖPER DU PLUS

Läs även: Fakturabedrägerierna ökar i Dalarna

Läs även: Antalet lägenhetsinbrott har ökat

Skillnaden är även stor mellan män i olika områden. Otryggheten bland män i socialt utsatta områden är mer än dubbelt så hög som bland män i övriga urbana områden.

– Medias och polisens beskrivningar av socialt utsatta områden handlar ofta om ordningsproblem. Det sker och rapporteras om skjutningar, attacker mot blåljuspersonal och öppen droghandel, säger Carl Command och fortsätter:

– Baserat på detta är det lätt att läsa in att den totala utvecklingen i de områdena skulle vara negativ i form av ökad utsatthet för brott. Men den bilden kan inte styrkas genom den här rapporten.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons