Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnor för fred och frihet träffades i Orsa

Annons

- Var tredje år håller vi vår nationella kongress. Nästa tillfälle blir om några veckor i Wiks folkhögskola utanför Uppsala. Den här helgen håller vi ett förberedande möte inför kongressen och lägger bland annat upp förslag till verksamhetsplan för de kommande tre åren.

Det berättar Orsas representant i styrelsen, den forna politikern, Birgitta Hambraeus.

Tidningen träffar henne och övriga styrelsemedlemmar under lördag eftermiddag. Åtta kvinnor som talar sig varma för sitt engagemang i det världsomspännande förbundet.

För snart 100 år sedan, närmare bestämt 1915, bildades det IKFF. Det som då kunde liknas vid en liten flickas sjösättning av en vit fjäder i en strid flod har vuxit till en hållbar fjäderskrud med sektioner i 40 länder från Albanien till Venuzuela på alfabetets bokstavsflora.

- Föreningen har arbetat för att länder och folk ska lösa konflikter med förhandlingar, lagar, fördrag och beslut inom FN och andra internationella organisationer, säger Birgitta Hambraeus.

Hon anser att i takt med att allt flera länder väljer demokratins väg så finns förutsättningar för en fredlig konflikthantering.

En stor framgång fick förbundet år 2000 då FN antog resolution 1325. En resolution som betonar att kvinnors betydelse för fredlig konflikthantering är cental för att nå framgång.

Under årens lopp har många kända svenska kvinnor deltagit i IKFF:s arbete, som Elin Wägner, Alva Myrdal, Inga Thorsson och Elisabeth Gerle.

I dagsläget finns cirka 1000 melemmar i Sverige fördelade på olika kretsar runt om i landet. Den närmaste kretsen lokalt i Dalarna är belägen i Borlänge.

Versamheten finasieras via nationella bidrag och bland annat ansökta EU-medel. Anställd föbundsekreterare på kansliet vid Enkehuset i Stockholm är Petra Tötterman Andorf.

Via det globala nätverket Young WILPF leder Petra en rekrytering, främst bland studenter vid landets högskolor, till föreningen. Klart är att en studerande under våren får praktisera på kontoret i Stockholm under tio veckor och sedan tio veckor på föreningens huvudkontor i Geneve.

Frågor som föreningen driver nationellt är bland annat att inrätta ett fredsdepartement samt att inga utländska trupper ska få träna i norra Sverige.

- Snö, mörker och kyla på glest bebyggda områden är ingen anledning att tjäna pengar på utländska soldater, säger medlemmarna i styrelsen till tidningen.

Den frågan är aktuell bland annat i Älvdalen där utländska miltära besök och militär träning genomförts under senaste vintern.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons