Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnor får sämre rehabilitering Därför ville Rehabiliteringsaktörerna starta ROSAB

Annons

Rehabiliteringsaktörerna ville att det skulle skapas ytterligare en rehabiliteringsmöjlighet för kvinnor. Vi vet att det är flest kvinnor som är sjukskrivna och att de i första hand är anställda av offentliga arbetsgivare som kommuner och landsting.

Av en färsk undersökning framgår det att antalet unga kvinnor som förtidspensioneras tredubblats på tio år. Förra året gick var hundrade kvinna mellan 30 och 40 år i förtidspension. Även hos män har det skett en förändring, men antalet är inte i närheten av antalet förtidspensionerade kvinnor.

När Försäkringskassan tillsammans med länsarbetsnämnden, Borlänge kommun, Landstinget Dalarna och AFA som finansiär, för cirka tre år sedan, startade arbetet med att skapa den första offentliga "galaxmodellen" i Sverige var syftet att skapa en ytterligare rehabiliteringsmöjlighet främst för kvinnorna i offentlig sektor (ROS AB).

ROSAB-modellen hade den manligt dominerade byggbranschens framgångsrika rehabiliteringsverksamhet kallad "galaxmodellen" som förebild.

Vi lyckades med att lotsa projektiden så långt att det fanns reserverade resurser för lönebidrag för ROSAB:s verksamhet i länsarbetsnämnden budget och ESF-rådet hade beviljat EU-pengar för bolagets kostnader. Tyvärr intog Kommunalarbetarförbundet en avvaktande hållning till projektet.

Arbetslivsminister Hans Karlsson avslog dock vår begäran, utan motivering, att som ett projekt starta Sveriges första bolag för rehabilitering i offentlig sektor.

Rehabiliteringsaktörerna har respekt för fattade politiska beslut. Men med vår kunskap om rehabiliteringen, och regeringens uppdrag att sjukfrånvaron i arbetslivet ska halveras till 2008, är det svårt att förstå varför kvinnorna ska ha sämre möjligheter till rehabilitering än männen i byggbranschen. Vi har uppenbart inte lyckats lyfta fram genusperspektivet i rehabiliteringen.

Rehabiliteringsaktörerna utgår från att uppvaktning av regeringen i frågan att skapa en organisation för rehabilitering i offentlig sektor har skyndat på regeringens förslag.

Man föreslår nu att i de fall där anställda inte kan återgå till sitt ordinarie arbete på grund av hälsoskäl, och där arbetsgivaren inte kan bereda något arbete som den sjukskrivne kan klara, så ska även Arbetsförmedlingen kunna arbeta med dessa människor och använda sina arbetsmarknadspolitiska åtgärder. På så sätt ska dessa kunna få ett nytt arbete utan att först behövt bli arbetslösa.

Utöver det nya generella uppdraget för Arbetsförmedlingen kommer den manligt dominerade byggbranschen att fortsätta med sin framgångsrika rehabilitering i Galaxen, med samhällets stöd i form av lönebidrag för dem som behöver det.

INGO TÄNGERBY VERKSAMHETSCHEF FÖRSÄKRINGSKASSAN BORLÄNGE MARIE ÖRJES BITRÄDANDE CHEF ARBETSFÖRMEDLINGEN BORLÄNGE ALF NILSSON FÖRETAGSLÄKARE PREVIA KE

Mer läsning

Annons