Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnor får egen kurs i motorsågshantering

Annons

Schablonbilden av mannen och motorsågen är på väg att krackelera. Det framgick när projektet Säker skog höll en upptaktsträff i GOK-stugan i Mockfjärd.

-Träffarna har samlat drygt 160 deltagare i Rättvik, 180 i Leksand och 145 i Gagnef. Ett 80-tal kom till träffen i Bodarna och 65 till GOK-stugan. I förhållande till Rättviks- och Leksandsträffarna lockade Gagnefsträffarna fler unga skogsägare och proportionellt sett fler kvinnor, säger Studieförbundet Vuxenskolans verksamhetschef Christina Arrias.

Arrias berättar att uppslutningen under träffarna, som arrangeras av Vuxenskolan i samarbete med bland andra Skogsstyrelsen, LRF, Mellanskog, Husqvarna och lokala handlare, överträffat alla förväntningar.

I Mockfjärd informerade projektledaren Tomas Gullberg med hjälp av bland andra Olle Karlsson, Arne Ehvall och Hans Holman om säkerhet, motorsågsanvändning och skyddsutrustning.

Upptaktsträffarna, som följs av ytterligare två utbildningsträffar, ska intressera deltagarna för studiecirkeln Motorsågskortet, som ska ge dem ökade kunskaper och förebygga olyckor.

-Våra skogssatsningar lockar många deltagare och det är viktigt att särskilt de ungdomar som ska ta över skog har bra kunskaper, undviker onödiga risker och lär sig att ta ansvar för den egna säkerheten, säger Christina Arrias.

Hon tycker att det är extra roligt att det kom så många kvinnor till träffarna.

-Vi planerar en särskild motorsågskurs för just kvinnor. I det här avseendet är skogen en traditionellt manlig arbetsmiljö och kvinnor hamnar lätt i bakgrunden. Vi vill, bildligt uttryckt, öppna en dörr för dem genom att anpassa en cirkel efter kvinnors sätt att tänka och agera, berättar Christina Arrias.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons