Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnokraft ska borga för bättre Skinnarspel

Annons

Bland annat kommer premiären av årets Skinnarspel att bli söndagen den 18 juni i stället för en vardag i midsommarveckan. Efter mycket turbulens och osäkerhet om hur det skulle bli med årets Skinnarspel, är det kvinnorna, regissören Birgit Carlstén och marknadsföraren Birgitta Göransson, som sett till att det ska bli en mycket "mastig" och fin Skinnarspelsvecka.

När Malungs beslutande organ, kommunfullmäktige, ställde sig bakom en full ekonomisk garanti, var det också startskottet för årets förberedelser - trodde man. Men då hade redan Birgit Carlstén och Birgitta Göransson arbetat i det tysta, som om inget hinder fanns för Skinnarspelet. De kan nu, efter ett ihärdigt arbete under tuffa omständigheter, ge en klar bild över hur det blir under Skinnar-spelsveckan.

Det blir sju föreställningar, vilket är en mer än förra året, med premiär på en söndag. Spelledigt blir det tisdagen den 20 juni vilket det hänger samman med att den kvällen spelar Sverige VM-fotboll mot England. På torsdagskvällen är det Lilla Skinnarspelet som intar scenen på Brusbrittagården på Orrskogen.

På onsdagen kommer den lyckade seniordagen att arrangeras igen och då kommer det att bli en hel del aktiviteter som tipspromenad, dans till orkester, uppvisning i seniordans, boule och mycket annat innan det är dags för seniorerna att bänka sig för förställningen av Skinnarspelet.

- Den här dagen har blivit något av en succé som vi nu bygger vidare på, säger marknadsföraren Birgitta Göransson.

Den traditionella kyrkokonserten blir på torsdag kväll i Malungs kyrka och där kommer bland annat Meta Roos, Janne Åström, Kalle Moraeus, Birgit Carlstén, Kjell Öhmans orkester, Maria Granlund och Malungs kyrkokör att medverka. Lördagen är vikt för soarén på Orrskogen och här finns Meta Roos, Janne Åström, Kalle Moraeus, Kjell Öhmans orkester, Birgit Carlstén och Skinnarlaget med som artister i det man kallar Brusgårdens salonger.

En tradition är också att Skinnarpriset till en framstående elev vid Skinnskolan i Malung, delas ut vid premiären.

Regissören, Birgit Carlstén, har också en del önskemål. Hon vill till exempel ha bort det fula orkesterdiket framför scenen eftersom det ändå inte har någon funktion att fylla, och hon vill vidareutveckla arbetet med de lokala aktörerna, inte minst folkdansarna, ett arbete som hon lade ner en hel del kraft på under förra året, och som gav ett lysande resultat.

- Jag har en hel del tankar och ideér som ska genomföras för att göra Skinnarspelet ännu mera livfullt och bättre, säger regissören Birgit Carlstén då hon besöker Malung och uppger att hon med liv och lust ser fram mot sommarens Skinnarspelsvecka i Malung.

Vid sitt besök i Malung är Birgit Carlstén mån om att framföra att utan det stöd hon haft av Birgitta Göransson i sina förberedelser inför sommarens Skinnarspel, hade det varit svårt att komma fram till den fina Skinnarspelsvecka som de nu törs lova midsommarbesökarna i Malung.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons