Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnojourens överskott gick till pensionsavtal

Annons

Det var i höstas, när Kvinnojouren begärt att få sitt årliga bidrag från socialnämnden höjt, som socialförvaltningen beslutade att granska föreningens ekonomi.

Man fann då att Solveig Regnander hade mycket förmånliga pensionsavtal. Hon har en tjänstepensionsförsäkring på Länsförsäkringar som faller ut i 20 år med 833 kronor i månaden. Den kan regleras med ett högre belopp om betalningen sker under kortare tid. Skulle Regnander avlida före 65 års ålder får hennes efterlevande pensionen i 20 år.

En sådan försäkring är tämligen normal. Men socialförvaltningen fann att avsättningen på 4,84 procent av årslönen är högre än kommunens egen avsättning för de anställda som ligger på 3,5 procent.

Men det som förvånade förvaltningen var att Regnander också hade en livförsäkring i Skandia som Kvinnojouren betalar. Den ger henne 1200 kronor i månaden livet ut. Även den försäkringen ärvs av hennes förmånstagare om hon avlider före 65 år. De får då ut pensionen i tio år.

För tjänstepensionen betalar Kvinnojouren 12792 kronor per år, för livförsäkringen 9944 kronor per år.

Men egentligen kostar pensionsförsäkringen jouren mera. Det framgick dock inte av de papper socialförvaltningen granskade. Men det framgår av Kvinnojourens styrelseprotokoll från januari 2004. Där står att styrelsen beslutat att göra en extra inbetalning på 100000 kronor till Länsförsäkringar. Detta för att kunna halvera inbetalningssumman kommande år.

Denna inbetalning går inte att se i årsbokslutet. Föreningens dåvarande kassör Gunilla Runström förklarar att pengarna togs från det överskott jouren gjorde år 2003.

Vad som inte heller framkom vid granskningen var att en annan anställd inte fått någon tjänstepensionsavsättning alls. Hon uppger för tidningen att hon fick bråka i två år för att få det. Till slut betalade Kvinnojourens styrelse retroaktivt in det belopp hon hade rätt till enligt kollektivavtalet.

Mer läsning

Annons