Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnojouren krävde högre bidrag

Annons

Kvinnojouren får årligen 900000 kronor i bidrag från kommunens socialnämnd. Därmed är Falun en av de kommuner i landet som ger högst bidrag till sin jour.

Men Kvinnojouren anser att pengarna inte räcker och begärde ytterligare 300000 kronor i år. Det sade socialnämnden nej till. Nu försöker Kvinnojouren i stället att få pengarna i extraanslag från kommunstyrelsen.

Men den genomgång som socialförvaltningen gjort av jourens ekonomi gör den tveksam till att de kommunala bidragen används på rätt sätt. Det är speciellt Solveig Regnanders livförsäkring som sticker ut.

Nu granskas det av kommunens jurist Mats Sörsten.

Han har kommit fram till att eftersom Kvinnojouren är en ideell förening och därmed egen juridisk person så kan den ge de anställda vilka anställningsvillkor den vill.

-Avtalen är inte olagliga. Men vi kan uttrycka vårt ogillande, säger Mats Sörsten.

Och det gör nu socialnämndens ordförande. Renée Andersson har tidigare fått signaler om att det inte stått så bra till på jouren.

-Men det är en fråga för Kvinnojourens styrelse.

-Men jag är upprörd över hur man använder kommunala bidrag som i grunden är skattepengar. Nu måste vi göra en djupare undersökning, säger Renée Andersson.

Hon känner också en olust inför att ge bidrag till en organisation där folk blir sjuka, och där en del får guldkantade avtal medan andra får slåss för att kollektivavtal ska följas.

-Jag förväntar mig att de bidrag man får från kommunen används till verksamheten och inte till enskilda personers förmåner.

-Jag tycker lika illa om det här som när bolagen i Sverige ger förmåner i form av extra pensioner och livförsäkringar, fortsätter hon.

Inför nästa bidragsansökan från Kvinnojouren vill Renée Andersson ha ett samtal med styrelsen.

Socialnämnden är mycket mån om att en så viktig sak som en kvinnojour fungerar på alla plan. Och ett påtryckningsmedel för att få det därhän kan vara ett hot om minskade bidrag.

Mer läsning

Annons