Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnlig styrka i bruket

Annons

- Vi befinner oss mitt i hetluften. Här krävs tuffa tag. Koordinatorerna är skickliga säljare och vassa förhandlare.

- Vi står inför kravet på högre papperspriser, men jag är inte orolig. Sälj-sidan består av ett kompetent, kvalificerat gäng, som kan sälja papper, försäkrar Jaana Ahlros.

Hon är marknads- och försäljningsavdelningens nya chef på Grycksbo Paper - och spindeln i nätet för nio marknadskoordinatorers viktiga pappersaffärer med kunder över hela världen.

Åtta kvinnor och en man orienterar sig mot den internationella och nationella marknadens kunder och försäljning.

Telefonerna går varma, vi hinner knappt fånga sälj-gänget på bild. Tyskland, Baltikum, England och Frankrike ringer.

Ansvaret vilar tungt på pappersbrukets marknads och försäljningsavdelning.

-Framtiden är en utmaning. Våra kunder är krävande, men jobbet och möten med människor i världens olika hörn. Jättespännande, försäkrar gänget koordinatorer på försäljningssidan.

Papperspriserna har dalat, bruket får 6500 kronor för ett ton papper, det tänker man inte nöja sig med. Prisbilden måste höjas.

- Nerver dallrade lite här och var när vi i oktober klippte navelsträngen från Stora Enso. Men allt gick över förväntan, vi arbetar i ett välskött och välinvesterat bruk, det borgar för stabilitet, anser Jaana Ahlros.

Når Grycksbo pappersbruk upp till sin målsättning - 180 miljoners vinst?

- Vi siktar högt och jobbar hårt, säger Jaana Ahlros, som tidigare jobbat som pappersbrukets utvecklingschef.

-Marknads och försäljningssidan är brukets ryggrad och ansikte utåt. Vi håller daglig kontakt med våra kunder och ambitionen är att koordinatorerna besöker sina kunder i allt från Australien till Asien, Europa och Norden, en gång i kvartalet.

Grycksbo pappersbruk står numera på egna ben, med nya ägare - Accent Equity Partners och förstärkt sälj-sida i egen regi.

Brukes nya ledning satsar på framtiden.

- Vi står på egna ben, bruket rullar fint och produktionen fungerar bra. Vi får se om säljsidan räcker till. Det är möjligt att vi nyrekryterar för att nå extra styrka, säger Mikael Frölander brukets nya vd.

Grycksbo pappersbruk är ett av Dalarnas större exportföretag, produkten G-Print och Arrow Matt företagets stabila ryggrad. Papperet går till produktionen av böcker och reklam.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons