Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnan bakom Tomten

Annons

Utanför Tomtens verkstad yr pudersnön. Inne i värmen är det fullt av barn med föräldrar. Kön till pannkakeriet är lång och alla vill bli fotograferade tillsammans med Tomten. Några barn lämnar också beslutsamt in sina nappar för slutförvaring hos Tomten.

- Det är ett stort ögonblick när de ska sluta med nappen, berättar Tomten, som har tusentals inlämnade sugmojar hängande i taket och en plastgran alldeles full.

Vi hinner prata en god stund om julbestyr och klappar innan Camilla anländer.

- Hon är lite stressad, viskar Tomten och stryker sig över det långa skägget.

Av stress märks dock intet när Camilla äntligen slår sig ner i Tomtens hus, där det är betydligt lugnare än inne i den stojiga verkstaden.

Hon är van att ha mycket omkring sig. Omgivningen säger att hon är omtänksam, gladlynt, effektiv och kreativ. Camilla Collett har hunnit med mer än de flesta hinner under ett helt liv. Hon kom till Mora i mitten av 1980-talet.

- Jag sommarjobbade faktiskt på Tomteland när anläggningen var ny, jag tror det var 1985.

Därefter fortsatte hon karriären med att bli påkläderska på Drottningholmsteatern och Kungliga operan i Stockholm. Hon återvände till Mora en sväng och var med om att starta ett tvärkulturellt ungdomsprojekt ,"Studio 90".

- Det sista jag gjorde innan jag lämnade Mora på nytt var att sätta upp musikalen "Banalen" på Moraparken tillsammans med Stefan Westberg och Maria Nilsson. Efter det åkte jag till Stockholm, jobbade på NK, samtidigt som jag pluggade vidare.

För att koppla av lite grann åkte hon på två veckors chartersemester till Tunisien.

- Det visade sig att man spelade in mycket film i Tunisien. De raggade statister till filmen "Key to Rebecca" och jag blev med i den. Jag tyckte film var fantastiskt och pratade om mer filmjobb med en inspelningsledare, trodde jag. När jag kom hem till Sverige var jag fast besluten att ta mig tillbaka till Tunisien så snabbt som möjligt. Jag ljög för min mamma att jag skulle läsa franska. Det gick min snälla mamma på.

Camilla åkte tillbaka till Tunisien, mycket förväntansfull.

- Jag kontaktade "inspelningsledaren", som visade sig vara elektriker. Han hjälpte mig emellertid och presenterade mig för den riktige inspelningsledaren.

Samtidigt behövde platschefen för det svenska resebolaget Atlas en au-pair. På ett par dagar var jobb och boende fixat, även om jag fick stampa med fötterna i portuppgången varje kväll för att skingra kackerlackorna.

Hon jobbade som au-pair och var statist på ledig tid.

- Jag fick träffa regissören Roman Polanski, som spelade in filmen "Pirates". Jag hade också möjlighet att vara med på den inspelningen, vilket var oerhört intressant, då stora delar av filmen spelades in på ett tidsenligt sjörövarskepp mitt ute på havet.

Tillbaka i Sverige kontaktade hon ett filmbolag, Vintergatan, där Morabördige regissören Alexander Moberg var delägare, och fick jobb som produktionsassistent.

Hon jobbade som elassistent och bar tunga lampor i ett år. Efter det blev hon inspelningsledare på Sveriges Television, och gjorde inslag till "Du bestämmer", som var stående inslag i SVT:s lördagsnöjde med bland andra Arne Hegerfors.

- Under tiden på SVT träffade jag min man Tommy och när vi väntade vårt första barn beslöt vi att flytta hem till Mora igen.

En dag ringde Mats Årjes från Tomteland och frågade om hon ville börja där.

- Han tyckte att Tomtelands koncept var för smalt, och ville ha en produktutvecklare. Vi levandegjorde vår egen nordiska mytologi där trollen, huldran, näcken och andra figurerar. Jag tyckte att det var ett passande komplement till Tomten och nissarna. Tomteland blev en mer fullödig sagopark, som drar publik året runt.

Hon jobbade som parkansvarig under ett par år, men slutade sedan på Tomteland för att starta eget. Under ett par år drev hon ett media- och kulturföretag i Mora, där hon bland annat gjorde tv- och radioreklam samt drog igång hemvändarprojekt som Kulturkrocken och Mora julstad. Under tiden var hon också med och startade showgruppen Högvilt.

Under Mora Julstadstiden fick hon om igen besök från Tomteland - den här gången letade man en verkställande direktör och hon tackade ja på stående fot.

- Tomteland har alltid legat mig varmt om hjärtat, ler hon.

- Vi jobbar vidare enligt de riktlinjer som drogs upp i slutet av 90-talet, nu ser vi fram emot att bygga ut parken och iscensätta fler sagovärldar - trollens rike, drakarnas land och Häxans lustiga hus är projekt som ligger i pipeline.

En personalstyrka på 4-5 personer jobbar heltid året runt, som mest växer personalstyrkan till 40-50 personer.

- Jag skulle vilja framhålla all min personal, de är oerhört duktiga, men en särskild eloge vill jag ge till min fasta personalstyrka. De är oerhört lojala och har ett brett kunnande, utan dem skulle ingenting vara möjligt.

Camilla är själv ett exempel på mångkunnighet. På förmiddagen är det kontorsjobb, på eftermiddagen guidar hon grupper. På kvällen sjunger hon och agerar i showen "Midvinterblot", som varit utsåld vid alla tolv föreställningar.

- Några undrar, varför står vd på scenen? Men det är där jag får energi, det är min hobby, det gör mig glad att få uppträda och jag har hållit på med sedan jag var liten.

BIRGER NYLÉN

Mer läsning

Annons