Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnan åt cannabisspetsad kladdkaka före bilfärden – frikänns från brottsmisstankar

En kvinna från Mora kommun stoppades på riksväg 70 i Leksand efter en bilfärd och det visade sig att hon hade narkotika i kroppen.
Kvinnan har förnekat brott och uppgett att hon ätit en kladdkaka som visade sig innehålla cannabis, en förklaring som Mora tingsrätt köper och därför frikänner kvinnan.

Annons
En kvinna från Mora kommun stoppades på riksväg 70 i Leksand efter en bilfärd och det visade sig att hon hade narkotika i kroppen. Kvinnan har förnekat brott och uppgett att hon ätit en kladdkaka som visade sig innehålla cannabis. OBS: Bilden föreställer en annan kladdkaka.  Foto: Cornelia Wahlberg/Arkiv

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

SPORTDOKUMENT: Sju Siljansderbyn vi minns – nu ska ny historia skrivas

Allt fler dalabilar underkänns vid besiktningen – Här är de 49 vanligaste felen

Istapparna växer i vårsolen – stora skyldigheter för husägaren: "En varningsskylt räcker inte"

SÅ KÖPER DU PLUS

Den numera frikända kvinnan är bosatt i Mora kommun. I slutet av april i fjol körde hon bil på riksväg 70 i Leksands kommun. I höjd med Sätra stoppades hon av polisen. Hon fick följa med dem för provtagning som visade att hon hade spår av hasch eller annat cannabispreparat i blodet. Kvinnan åtalades därför misstänkt för rattfylleri och ringa narkotikabrott.

Kvinnan har förnekat brott. Hon har uppgett att hon kvällen före hade varit på fest i Leksands kommun. På festen skickades det runt ett par cigaretter som innehöll cannabis men enligt kvinnan rökte hon bara vanliga cigaretter.

Hon åkte sedan hem till en kompis där hon skulle sova. Under natten blev hon hungrig och hittade en kladdkaka i kylskåpet. Hon åt en liten bit och började sedan må konstigt. Hon har bland annat berättat att hon kände sig "såsig och trött i huvudet". Dagen efter åkte hon hemåt och blev stoppad av polisen i höjd med Sätra.

När hon fick veta analysresultatet blev hon chockad. När hon berättade om detta för kompisen som hon sov hos så berättade han att kladdkakan som hon hade ätit av innehöll narkotika.

Kompisen i fråga har vittnat i tingsrätten och berättat att fyra av personerna på festen rökte cannabis samt att det var en liten lägenhet utan några öppna fönster. Han har även uppgett att han alltid bakade saker som innehöll cannabis samt att detta inte går att känna på smaken. Vid det aktuella tillfället hade han mycket cannabis hemma, vilket han sedermera dömdes för av Mora tingsrätt.

Mora tingsrätt konstaterar att det är bevisat att kvinnan hade narkotika i kroppen under bilfärden, men anser att kvinnan inte bör ha kunnat fått i sig sådana mängder cannabis av passiv rökning i lägenheten.

Däremot anser tingsrätten att det inte kan uteslutas att kvinnan fick i sig narkotikan ofrivilligt efter att ha ätit kladdkakan som innehöll cannabis. Tingsrätten anser även att det inte är bevisat att kvinnan visste att hon hade narkotika i kroppen när hon körde bilen och att hon därför ska frikännas från brotten.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Mer läsning

Annons