Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna nekades hemtjänst

Annons

Kvinnan hade från julen 2001 hjälp av hemtjänsten i sitt hem i Mora. I september förra året flyttade hon till ett särskilt boende, eftersom hon känt sig isolerad i sitt hem. På det nya boendet fanns också personal som kunde ge henne mediciner för hennes, som det står i domen, "instabila känsloliv med depressiva och dementa inslag".

De övriga boende hade allvarligare problem än kvinnan, och hon låste ofta in sig på sitt rum för att inte bli störd. Hon vantrivdes och fick självmordstankar. Genom sin gode man har kvinnan nu ansökt om att få flytta tillbaka hem igen.

Men socialnämnden vill inte ge kvinnan hemtjänst, utan menar att det boende som kvinnan beviljats i det särskilda boendet ger henne "en skälig levnadsnivå". Kvinnan har behov av hjälp flera gånger per dag, och behöver tillgång till personal dygnet runt. Socialnämnden anser att kvinnan inte kan få lika bra hjälp i sitt hem som hon får på det särskilda boendet.

Länsrätten har i sin dom prövat om kvinnan har rätt till hemtjänst eller inte om hon flyttar hem igen, inte hur mycket hjälp hon har rätt till. I sin dom bifaller länsrätten kvinnans överklagande, och ger henne rätt till hjälp i hemmet. Länsrätten stöder sig bland annat på förarbeten till socialtjänstlagen, som visar att stödinsatser ska utformas i samförstånd med enskilda hjälpbehövande.

Kommunen har tre veckor på sig att överklaga domen.

DAN HAVEMOSE

Mer läsning

Annons