Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna döms för grovt rattfylleri – har uppgett att hon bara skulle flytta bilen

En kvinna från Smedjebackens kommun har dömts för grovt rattfylleri efter en bilfärd i Grycksbo, Falu kommun.
Hon hade 1,34 promille alkohol i blodet strax efter bilfärden. Kvinnan har erkänt brottet

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Så fungerar fartkamerorna – och här är fartsyndarnas vanligaste trix för att inte åka fast

Så gör du när farbror blå är bakom dig – och då får polisen bryta mot reglerna

De var bäst på högskoleprovet i Dalarna – en provskrivare fick 2,00

SÅ KÖPER DU PLUS

Den nu dömda kvinnan är i 45-årsåldern och bosatt i Smedjebackens kommun.

I slutet av juli befann sig kvinnan på Grycksboparken i Grycksbo, Falu kommun, tillsammans med ett sällskap . Då bråk uppstod transporterade polisen kvinnan och en väninna till henne till en parkering där väninnans bil stod.

Kvinnorna sade till polisen att de tänkte sova i bilen, men en stund senare såg polisen hur bilen i fråga kördes ut från parkeringen. Bakom ratten satt den nu dömde kvinnan och väninnan satt bredvid henne, i passagerarsätet.

En kvinna från Smedjebackens kommun har dömts för grovt rattfylleri efter en bilfärd i Grycksbo, Falu kommun. Hennes väninna, som satt i passagerarsätet, frikänns från misstankarna om medhjälp till grovt rattfylleri.

När kvinnan blåste i polisens alkoholtest blev det positivt resultat, hon hade 0,67 milligram alkohol per liter utandningsluft. detta motsvarar 1,34 promille alkohol i blodet vilket är den term som vanligen används i dessa sammanhang. Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0 promille.

Kvinnan har erkänt brott och uppgett att hon bara skulle flytta bilen en kort bit. Falu tingsrätt anser att hennes erkännande, samt den övriga utredningen, visar att det står klart att kvinnan har begått brottet.

Väninna, en kvinna som är bosatt i ett angränsande län, åtalades misstänkt för medhjälp till grovt rattfylleri. Den dömda kvinnan har uppgett att väninnan "gav klart uttryck" att kvinnan skulle flytta bilen från platsen, eftersom hon var rädd för att den person som de hade bråkat med på parken skulle se bilen annars.

Väninnan har uppgett att hon ifrågasatte varför kvinnan skulle köra bilen, när hon hade druckit alkohol, samt att hon sedan tog bilnycklarna ur tändningslåset när bilen hade stannat.

Falu tingsrätt anser att det inte kan bevisas att väninnan tillät kvinnan att köra bilen och därför frikänns väninnan från brottsmisstankarna.

Falu tingsrätt dömer kvinnan från Smedjebackens kommun till villkorlig dom med 50 timmars samhällstjänst för grovt rattfylleri. Dessutom ska hon betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons