Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna dömd till fängelse efter knivdrama

Annons

Tidningen har i en rad artiklar berättat om en händelse i Idkerberget, som inträffade den 10 augusti i år. Det var då en man blev knivhuggen i ryggen av sin flickvän.

Kvinnan, som nu är 20 år gammal, har missbruksproblem och diagnosen svår ADHD/DAMP. När händelsen inträffade hade hon och pojkvännen druckit alkohol och ett bråk mellan dem uppstod. Enligt paret tog han strypgrepp på henne, vilket gjorde henne rädd. Därför hämtade hon en kniv i köket och med den i handen närmade hon sig pojkvännen bakifrån. Kvinnan påstår att pojkvännen tog ett steg bakåt, samtidigt som hon höjde kniven, vilket gjorde att den gick in i hans kropp.

Enligt kvinnan handlade hon i nödvärn och hon försökte inte döda honom.

Men det händelseförloppet framkom inte i tingsrätten.

Där mindes inte pojkvännen så mycket av det inträffade. Kvinnan dömdes av rätten för flera våldsbrott, bland annat knivdramat som betraktades som försök till dråp, och straffet blev vård.

Efter två misslyckade vistelser på behandlingshem häktades kvinnan.

Åklagaren hade då klagat på domen till hovrätten och ville att 20-åringen istället skulle dömas till minst fyra års fängelse. Försvaret ville samtidigt att hon skulle frias från dråpförsök och att en ny personutredning skulle göras, för att belysa vilka problem kvinnan har och vilken form av vård hon är i behov av.

Hovrättsförhandlingarna har ägt rum och i hovrätten berättade pojkvännen det han nu minns från det aktuella tillfället. Han uppgav att han faktiskt tagit strypgrepp på kvinnan och han tonade samtidigt ner fler våldshandlingar som hon åtalats för att ha utsatt honom för.

Men den nya versionen tar inte hovrätten för sanning.

I går meddelades dom i målet och i den uppger rätten att det är uppenbart att paret pratat ihop sig inför förhandlingarna. Man ser de nya uppgifterna som en ren efterhandskonstruktion, med syfte att fria kvinnan från ansvar vad gäller dråpförsök.

Hovrätten anser visserligen att kvinnan är i stort behov av vård, men eftersom hon redan fått chansen och enligt ansvariga för behandlingshemmen har misskött sig, finner man ingen anledning att göra en ny personutredning för att finna ytterligare vårdalternativ.

Istället döms kvinnan till två års fängelse.

Hon ska stanna i häkte fram till dess att domen kan verkställas.

LINDA SOLUM

Mer läsning

Annons