Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kurt är mästare i att spå elpriser

Annons

Företaget har ett 50-tal kraftverk i Hedmarks och Opplands fylken (län), som sträcker sig från Kongsvinger i söder till uppemot Stryn i norr. Det förvaltar en årlig elproduktion på sju tusen miljoner kilowattimmar, eller årsförbrukningen för cirka 300 000 hushåll.

Kurts uppgift är att bevaka el-marknaden och handla med el.

- Det gäller att köpa och sälja vid rätt tillfälle, ungefär som på aktiemarknaden, säger Kurt.

Under förra året deltog han och 300 andra professionella branschbedömare från cirka 100 elhandelsföretag i Nordeuropa i en tävling som gick ut på att kunna bedöma hur elpriset på spotmarknaden i Norden skulle utvecklas från vecka till vecka. Slutsegrare blev Kurt Olsson.

Tävlingen arrangerades av Point Carbon, som är ett stort analysföretag på kraftmarknaden. En gång i veckan under hela året fick de tävlande göra sina bedömningar av elprisutvecklingen.

De som träffade bäst fick poäng. Kurt Olsson fanns på tio-i-topp-listan många veckor. När det var dags att räkna ihop hela årets poäng var Kurt Olsson i topp med 91 poäng, hela 20 före närmaste konkurrent som kom från ett företag i Danmark.

- Det är många faktorer som påverkar elpriset. Förr var det mest läget i vattenmagasinen som styrde priset. Vädret är förstås viktigt, nederbörd, blåst och temperatur. Hur mycket kommer det att blåsa i vindkraftverken? Kallperioder innebär att kol- och oljekraftverk går för högtryck. Då påverkas elpriset av priset på kol och olja och dessutom påverkars koldioxidavgifterna för all elproduktion, förklarar Kurt.

Under åren 1980-1997 jobbade Kurt på Malungs elverk och Dalakraft i Malung. Därefter drog han till Norge och började på Hedmark energi i Hamar som efter sammanslagningar gått upp i Oppland energi.

Men längre fram i år blir det Oslo som gäller för den förre Avradsbergaren. Då tillträder han en befattning som "seniorrådgivare" vid Norges vassdrag- og energidirektorat, norska energidepartementet.

- Där ska jag jobba med ett projekt som siktar på att skapa en fungerande slutmarknad gemensam i hela Norden för el till konsument, berättar elhandelsmästare Olsson.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons