Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kurser ska försena ungas alkoholdebut

Annons

-Det här är en metod som man har forskat på och den har visat sig vara effektiv. De unga har försenat sin alkoholdebut och dricker sig inte lika berusade, säger Annika Skogberg, länssamordnare för det alkohol- och drogförebyggande arbetet i länet.

Metoden heter ÖPP, Örebro preventionsprogram och är framtagen vid Örebro universitet. Den går ut på att föräldrar får information och pratar om alkohol två gånger om året.

Av länets 15 kommuner ville 11 lära sig mer om alkohol och hur man kan påverka ungas drickande. Ludvika, Vansbro, Malung och Rättvik var inte med.

I fyra dagar har ungefär 30 personer från Dalarna utbildats på länsstyrelsen tack vare 75000 kronor i statsbidrag. Kuratorer, skolsköterskor och andra kommunanställda ska nu kunna informera på föräldramötena.

-Det är möten vi redan har, det gör det så bra. Det krävs inget extra och tar inte mer än en kvart att informera, säger Anders Blomberg, skolkurator i Mora.

Tanken är också att föräldrarna ska skapa nätverk och komma fram till vad man ska göra om man ser någons barn full på stan, eller om ens barn säger att alla andra får göra något.

-Man ska kunna stötta varandra som föräldrar och prata med varandra om alkohol, säger Annika Skogberg.

Jimmy Uppling är skolkurator i Orsa. Han tror på det här.

-Jag hoppas kunna komma hem till Orsa och kunna argumentera för den här metoden. Vi vet att metoden ger resultat och ju tidigare man börjar dricka desto större är risken att man får problem med alkohol när man blir äldre, säger han.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons