Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kursdeltagarna drömmer om att bli kyrkomusiker

Annons

Orgelspel, piano, sång, dirigering, rockseminarium, gehör och harmonilära. Det är en talande beskrivning av vad elever med drömmar om att bli kyrkomusiker får lära in och träna på under en sommarkurs. Tre prova-på-veckor står till förfogande.

Tidningen gör besök under en sångövning. Eleverna får sjunga solostycken för varandra, till läraren Ann-Marie Bodéns ackompanjemang på flygeln, i Andreasgårdens musiksal.

Toril Briese, en av eleverna, sjunger ett stycke a capella från renässansmusik. Hon ska framföra stycket på ett evenemang med medeltida musik i Arboga till helgen.

Enligt Ann Marie Bodén, som undervisar i solosång och liturgisk sång under kursen, har eleverna på kursen vitt skilda bakgrunder.

Toril har exempelvis sjungit i församling, någon har spelat fiol och andra har spelat piano under många år för att i vuxen ålder prova på kyrkomusik.

- Jag har eleverna i enskilda sångövningar och någon gång samlas vi alla gemensamt. På det sättet går lektionerna till i övriga ämnen under kursen, berättar Ann-Marie Bodén.

I Andreasgården står flera org-lar, flyglar och pianon till förfogande. Dessutom har kursdeltagarna tillgång till den stora orgeln i Mora kyrka.

Det är tredje året som sommarkursen äger rum i Mora. Ursprungligen ägde den rum på Sjöviks folkhögskola och pågick fram tills kantorsutbildningen lades ned. Efter några somrar på Stiftsgården och i kyrkan i Rättvik flyttades den till Mora sommaren 2003.

Det är Mora församling och Västerås stift tillsammans som håller i kursen.

Förutom Ann-Marie Bodén undervisar kursledaren Anders Lindström i kördirigering, Dan Eiderfors i liturgisk och solistisk orgel samt i piano, Örjan Gotensjö håller i rockseminarium och Anders Åkerlund i kyrka-tro-samhälle.

Sommarkursen är en förberedande utbildning. För att få fast anställning inom Svenska Kyrkan krävs mångårig musikutbildning på högskola.

Torsdagen den 11 augusti deltar eleverna på en kvällsmässa i Mora kyrka.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons