Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kupolisera" inte Falun

Annons

Jag är en flitig vandrare i vår fina och intressanta stad Falun. Att jag tycker illa om S:a Mariegatans återöppnande är en sak för sig. Men glädjas kan man ändå åt Slaggatans renässans. Här kan skapas ett flanörstråk från Gustavs torg genom Nordstans design och kulturdelar med gatuserveringar och så vidare över Rådhusplatsen och Stora torget och Holmgatans kommersdel fram till Faluplattan (Holmtorget). Det kunde bli Faluplatsen om Kårebocken poserade där i en hög fontän!

När det gäller Sega Råttanhörnan tycker jag att man ska skapa något häftigt! Det ena utesluter inte det andra.

I gatuplanet ett utformat entréparti mot Kopparvägen, inne i u:et hissar som för upp till ett parkeringsdäck med in- och utfart mot Falugatan och Hamngatan. Däröver flervånings bostadshus med ytskikt av Kopparplåt. Överst en utsiktsterrass med kopparhatt och restaurang.

Vid utsikten där uppifrån kan man blicka ut över det som var före detta Stora Kopparbergs socken. Den som egentligen möjliggjort det nuvarande moderna Falun. Dåvarande staden hade till stora delar kåkstadsområden men med centrumdel av stora stenhus.

Till ytan var staden inte så stor och låg som sagt inne i socknen. Socknen hade sedan "regeringsbyggnad" sockenstugan vid Kopparbergs kyrka inne i staden. Det här är snart 40 år sedan sammanläggningen kom till och min egen far hade förmånen att som vice ordförande i socknen få medverka i denna process.

Sist och slutligen värna om stadens centrumdelar och handel. Låt inte Falun "kupoliseras". Falun är staden med stort S för dalfolket.

LARS B

Mer läsning

Annons