Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungligheter och en president

Annons

- Det var så trevligt och ingen var överförfriskad, berättar Kerstin Skoglund som var med och arrangerade årets Fifflarfest.

Kerstin var jubilar förra året och blev bjuden på kalaset då. Som tack för det fick Kerstin och de andra jubilarerna planera årets fest. I Blyberg bor drygt 160 personer. Nu över helgerna, då många utflyttade är hemma, kom 150 till Fifflarfesten.

Nu var det tolv jubilarer som hyllades; Jenny Hed, 90 år, Ann-Marie Arbin, 70, Märta Glädje, 70, Kerstin Hed, 60, Arne Strehlin, 50, Thomas Gabrielsson, 50, Karl-Erik Lagerberg, 40, Stephanie Rything, 40, Anna Brandin, 30, Christina Olsson, 20, Fredrik Hed, 20 och Felix Johansson, tio år.

Det här var den 21:a Fifflarfesten, så några av jubilarerna har varit med förut.

- Det är tredje gången för mig, berättade Jenny Hed, som fyllde 90 år förra året.

Jubilarerna hälsades välkomna av kungen Lars Erik Gunnarsson och prinsessan Lisen Jönsson. Sedan jubilarerna fått medaljer, lotsades de in i serveringen där självaste presidenten av Jämtland, Evert Ljusberg, berättade historier och sjöng.

Kungen och prinsessan ståtade med guldkronor men Lars Erik tyckte ändå inte att det var så märkvärdigt att vara kung, ett ämbete som han slipper fortsätta med då Arne Strehlin utsetts till kung för nästa fest.

Jodå, det fanns en drottning och en prins också, men de fick inte glänsa med guldkronor.

Drottningen, Nettan Johansson, lagade mat. Gästerna fick en förrätt bestående av skagenröra och en smördegspinne med västerbot-tenost. Sedan serverades älgfärsbiffar med kantareller och potatisgratäng och slutligen fruktsallad med grädde och flarn till kaffet.

Prinsen Göran Eriksson hittade inte sin krona så han fick vara allt i allo och hjälpa till där det behövdes.

Förutom Evert Ljusberg svarade Kenneth Sparr och Lasse Sparr för musiken.

Nu ska årets jubilarer planera nåsta års Fifflarfest. Arne Strehlin får äran att vara kung, Thomas Gabrielsson blev ny prins, Anna Brandin, drottning, och Kerstin Hed, som varit drottning en gång tidigare, får nöja sig med att vara prinsessa.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons