Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungen anlände efter jordskalvet

Annons

Kungen och drottningen har nu inlett sitt nästan veckolånga statsbesök i Japan.

Bara några timmar innan de landade i Tokyo skakade ett jordskalv västra Japan.

Den kraftiga jordbävningen skedde i havet utanför Ishikawaområdet omkring 30 mil nordväst om Tokyo. Skalvet mättes till 6,9 på Richterskalan och skakade marken i omkring 30 sekunder. En tsunamivarning utfärdades också för huvudön Honshus västkust. Men skalvet var inte kännbart i Tokyoområdet.

Eftersom kungen och drottningen inte befann sig i landet under dramatiken påverkades inte heller statsbesöket på något sätt. Kungaparets första punkt under söndagen var ett samtal med representanter för den svenska industrin, som också har skickat en delegation till Tokyo. Delegationen leds av Ericssons ordförande Michael Treschow.

Därefter gav sig kungaparet vidare till den svenska ambassaden för att träffa hela ambassadpersonalen och ett par hundra inbjudna svenskar som bor i Tokyo. När drottningen anlände till ambassaden bar hon en vit sidenklänning med struktur medan kungen bar en strikt mörk kostym.

Under veckan kommer kungaparet att träffa det japanska kejsarparet, kejsaren Akihito och kejsarinnan Michiko, och landets premiärminister Shinzo Abe. Utrikesminister Carl Bildt kommer också att anlända efter sina samtal om Palestina. Dessutom har socialminister Göran Hägglund ett program i Japan som bland annat handlar om åldringsvård.

Det blir också en lång rad symposier, bland annat om energi, bioteknik, medicinsk teknik, demensfrågor och sexuellt utnyttjande av barn.

Det är andra gången som ett svenskt statsbesök till Japan äger rum. Första gången var 1980. Statsbesöket ska bland annat uppmärksamma 300-årsjubileet av Carl von Linnés födelse. En stor utställning om Linné öppnas i Tokyos Nationalmuseum.

Linnés lärjunge lärjunge Carl Peter Thunberg står också högt i kurs eftersom han var den förste att skapa en systematiserad sammanställning av den japanska floran. Kejsar Akithito är också en entusiastisk botaniker och kommer att resa till Sverige i maj för att delta i firandet av 300-årsdagen av Linnés födelse.

TT

Mer läsning

Annons