Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungaparet besöker Mora

/

Annons

Se bildspel: Kungabesök i Mora

Med drottning Silivia i sällskap gjorde kungaparet en blixtvisit på ett par timmar i Mora. Förutom en lunch, visning och kaffe på Zorngården med dussintalet specialinbjudna gäster utgjorde den kungliga invigningen på Zornmuseet kulmen på besöket.

Det var första gången kungaparet besökte Zornsamlingarna. För två år sedan gjorde kronprinsessan Victoria ett privat besök på både gården och museet.

Kungen och Drottningen visade samma stora intresse som sin dotter så att programmet blev 15 minuter försenat redan under besöket på Zorngården.

Flera hundra Morabor mötte upp och applåderade för de kungliga följet när de gick till fots från Zorngården till Zornmuseet. Dessutom bildade 30-talet folkdräktsklädda lokalbor en färgstark ram till Kungen och drottningens promenad.

Inne på Zornmuseet höll museets direktör Johan Cederlund ett mycket trevligt tal med ingredienser av mycket humor och anekdoter inför ett 70-tal specialinbjudna gäster.

Därefter framförde en kvarett från Dalasifoniettan: Anders Jakobsson violin, Johanna Tysk violin, Emma Tysk viola och Thomas Blanck cello två stycken. En stråkkvartett i F-dur, sats 1 av Valborg Aulin Allegro con grazia och Franz Berwalds Adagio i a-moll.

Kungen höll sedan ett långt invigningstal där han bland annat berättade hur han fick ett bilminne av Bruno Liljefors naturkonst redan i sitt hem. Prinsessan Sibylla hade verk av Liljefors i hemmet.

Han underströk hur Liljefors konst ger en naturlig betraktelse av hur naturen ser ut i orört skick samt ur djurens perspekstiv.

Kungen anser Liljefors tavlor påminner oss om hur viktigt det är att vistas i naturen och även att vi ska vara rädda om naturens värden med tanke på den pågående klimatfrågans påverkan.

På en fråga från tidningen ville Kungen och drottningen inte peka ut något speciellt favoritmotiv ur Liljefors konst. De anser att utställningen visar på vilken bredd han ha de som konstnär och att vissa verk finns band till den samtida Anders Zorn.

Mer läsning

Annons