Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kung Herodes grav funnen

Annons

Kung Herodes grav har hittats utanför Betlehem, meddelar ett israeliskt universitet som gjort utgrävningar på platsen sedan 1972.

Graven upptäcktes i Herodion, en kulle tolv kilometer söder om Jerusalem, där den romerske lydkonungen Herodes lät uppföra ett befäst palats. Det förstördes av romarna år 71.

Kung Herodes grav hittades av professor Ehud Netzer vid det Hebreiska universitetet i Jerusalem. Netzer anses vara en av de ledande experterna på Herodes och har lett arkeologiska utgrävningar vid Herodion sedan 1972 i försök att hitta graven, skriver israeliska tidningen Haaretz.

Fyndet gjordes vid en annan del av Herodion _ mellan den övre delen och områdets två palats _ än som tidigare undersökts.

Upptäckten löser ett av Israels största arkeologiska mysterier. Majoriteten av forskarna har haft uppfattningen att Herodes var begravd i just Herodion, på grund av skrifter från den judiske historikern Flavius Josephus.

Herodion ligger på drygt 750 meter över havet och 12 kilometer söder om Jerusalem på Västbanken, skriver nyhetsbyrån AFP. Platsen är en israelisk nationalpark, omgiven av palestinskt kontrollerade områden.

Hebreiska universitetet i Jerusalem meddelade att fler detaljer skulle tillkännages vid en presskonferens under dagen.

Herodes som enligt Matteusevangeliet beordrade barnamord för att undanröja Messias utnämndes ungefär 40 före vår tideräkning till "kung över judarna" av den romerska senaten.

Enligt den samtida historikern Falavius Josephus dog Herodes år 4 före vår tideräkning.

TT

Mer läsning

Annons