Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kung eller president i vårt land?

Annons

Tid efter annan framförs tankar om att avskaffa kungadömet och ersätta detta med republik. Ofta är det unga som är mest radikala i den här frågan. De äldre är av tradition mer konservativa och vet vad man har, men inte vad man får.

Är då val av president något för vårt land? Kräver det inte stor mognad hos vårt svenska folk att välja en president som statsöverhuvud? Finns denna mognad?

Man talar ibland om den svenska avundsjukan och visst finns den. Många åsikter framförs om rätt person utsetts till landshövding till exempel. Hur skulle då resonemanget gå vid val av president? Har vi en person i dag i vårt land, som står över all kritiklusta; en person med stor ovält och anseende. Förmodligen skulle vi få uppleva en slitsam strid i personfrågan.

Än vårt kungahus då? De åtnjuter ett stort förtroende bland våra medborgare. De fullgör sina förpliktelser både inom och utom landet till stor välsignelse för kungariket Sverige. De är verkligen goda ambassadörer för vårt land. Bibliskt sett är det även riktigt med en konung. Tänk på den store konung David, som styrde sitt land från den eviga staden Jerusalem.

Säkert är det vår kungafamilj som bidragit till den aktning och respekt, som många länder hyser för vårt land.

Leve konungen och kungariket Sverige!

ALLAN GIDLÖF

Mer läsning

Annons