Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturpark i Ludvika

Annons

Ludvika kommun består till över 90 procent av skog och många igenväxta fula åkrar.

Därför bör denna vackra plats tillvaratas på bästa möjliga sätt till allmänhetens förnöjelse.

Roths äng som ägs av kommunen, kan till låg kostnad omvandlas till en oas med en blomsterdoftande kultur- och fritidspark.

Mitt förslag är att bygga en friluftsscen under de stora vackra lummiga bergsekarna.

Framför scenen finns en mycket lämplig sluttande publikplats med utrymme för cirka 1 000 personer. Publiken kan sitta och njuta av både skådespel, musik, sång med silverblanka vattenspeglar samt med en rosendoftande parkomgivning.

Från denna scen kan det erbjudas kulturella program som friluftsgudstjänster, teater, musikkonserter, trubadurer och körsång, Bellmanaftnar, Ludvika Minicirkus med mera. Här kan också ges en god möjlighet att starta en ny visfestival med titeln Dan Anderssons Visfestival Ludvika.

I intilliggande Ludvika ström kan enkelt byggas tre vattenspegeldammar. I den översta dammen en staty föreställande den fiolspelande näcken. Vid strandkanten näckrosor och vatten- liljor.

Vid strömmens södra strand bör det finnas en promenadväg med sittbänkar för vila och meditation. Strömfårans nuvarande mycket fula stenmoras är ej numera tillåtet enligt miljödomstolen.

Detta problem kan lätt lösas med övertäckande vattenspegeldammar. Ett bra exempel på detta finnes vid Tärnaby kraftstation, enligt Vattenfalls chef i Ludvika.

Denna kulturpark behövs för att göra Ludvika mer attraktivt för företagande, utökande av turismen och för att vända trenden från ut- till inflyttning i kommunen.

Kommunen kan här tillgodose allas behov av rekreation med kultur, hälsa, nytta, glädje, nöje och kan där ge möjligheter till en social samvaro nere vid den sköna Väsmanstranden.

Ludvika har en gång i tiden haft en av vårt lands bästa folkparker med en fin friluftsscen och med den tidens bästa programutbud, dessutom en allmänt erkänt fin dansbana.

Jag har själv har haft förmånen och nöjet att uppleva denna roliga tid. Därför kan jag säga att det var bättre förr.

Låt oss därför gå tillbaka till framtiden och skapa oss en ny kulturpark i de glittrande vattnens stad Ludvika.

BERTIL BRATT

Mer läsning

Annons