Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturhus och servicecenter

Annons

Det handlar inte om någon nybyggnation, utan om en ombyggnad av Lindberghallen i Djurås.

Kommunledningen skissar just nu på en ombyggnad som ska göra det möjligt att flytta kommunens huvudbibliotek till Lindberghallen och förverkliga planerna på ett servicekontor med namnet Centrum för goda råd.

Biblioteket ska fungera som ett modernt kunskapscentrum och omfatta även läs- och skrivplatser, en utställningslokal, ett särskilt sagorum och ett enklare kafé med bland annat internet-uppkopplade datorer.

Alla intressenter i Centrum för goda råd är överens om tagen. Det innebär att arbetsförmedlingen, försäkringskassan, polisen, turistbyrån och kanske även någon annan kommunal verksamhet, som energirådgivningen och konsumentrådgivningen, ska samsas i lokalerna.

Skisserna, som just nu är föremål för en politisk behandling, omfattar också en ny trappa till övervåningen och en ny entréhall mot buss- och tågstoppet.

Genom att bygga entrédelen i glas kan en del av den fungera som ny väntsal.

Kommunen och övriga intressenter har under senare tid haft problem med en omfattande skadegörelse i de nuvarande väntsalarna. De har vandaliserats för sexsiffriga belopp.

Totalkostnaden för ombyggnaden, inklusive en renovering av de nuvarande bibliotekslokalerna på motsatta sidan av riksväg 70, beräknas till mellan fem och sex miljoner kronor.

Enligt planerna ska ärendet upp i kommunstyrelsen för information den 6 februari och för beslut i april.

-Håller den tidsplanen skulle byggarbetena kunna inledas i september och det nedre planet vara inflyttningsklart före jul, varpå arbetena i övervåningen skulle kunna inledas. Det här innebär också att biblioteket skulle kunna börja flytta in i början av januari, säger Anders Ahlgren, som anser att projektet ger Gagnefs kommun något av ett kulturhus.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons