Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturfestivalen inleddes med härlig sång och dans

Annons

Skolchefen Stefan Linde, som också är chef över kulturen, invigde Kulturfestivalen som är den första i sitt slag i Dalarna.

Invigningen markerades med blåsning i näverlur av Stig och Bo Lennart Danielsson.

Därefter blev det musik av The Librarians, bibliotekarier som spelade irländsk musik, och trettiotalet besökare visade sin uppskattning genom att klappa händerna och gunga med i musiken.

När Ingrid Eriksson från Orsa och hennes kör från Mora tog över, var det som att släppa loss en länge uppdämd flod. Med varje fiber i sina kroppar deltog besökarna i musiken.

Ingrid Eriksson hade inga som helst problem att få besökarna med på noterna. Av hjärtans lust sjöng alla med, efter bästa förmåga, i texterna som var både på engelska, svenska och ett afrikanskt språk. Anna-Lena Thorildsson från Mora sjöng en egen, finstämd kärleksdikt som hon fick mycket applåder för.

Efter sångövningarna frågade Ingrid deltagarna om vad de tyckte om att sjunga.

- Jag blir glad, svarade Daniel Ström.

- Man får träffa sånger man aldrig glömt. Och så tycker jag att Tre Gringos är bra. Och dansmusik.

Andra deltagare konstaterade att man kan bli ledsen av musik också. "Men på ett skönt sätt".

- Ja, kultur är allting, sa Ingrid Eriksson; böcker, musik och mycket annat, men det viktigaste för kulturen är ni som är här och vi som gör någonting tillsammans.

Efter sångövningarna tillsammans med Ingrid Eriksson och kören från Mora kunde besökarna se på en konstutställning, där dagens huvudpersoner gjort egna bidrag. Under hela festivalveckan pågår också en utställning på biblioteket med bland annat lättlästa böcker.

Om nu måndagen ägnades åt själsliga förlustelser, så fick kroppen sitt under tisdagen. Då fortsatte festivalen med en heldag vid Naturbruksgymnasiet.

Här fick deltagarna gå en naturstig, prova på att klättra på en klättervägg, åka linbana, paddla kanot och mycket annat.

Vid viltvattnet öster om skolan bjöd sedan naturguideeleverna på kolbulle, gräddad över öppen eld.

Vid tisdagens övningar deltog också medlemmar i stroke- och afasiföreningen samt Nätverket Särvux i Dalarna, som passade på att förlägga sin årliga kulturdag under kulturfestivalen i Älvdalen. De som inte ville delta där kunde i stället gå till biblioteket där det var högläsning.

I dag, onsdag blir det filmvisning på Porfyrmuséet. På torsdagen blir det skaparverkstad på biblioteket, besök på brandstationen och högläsning.

Den dag som kanske de flesta ser fram emot är fredagen, då det blir kabaré och disko på biblioteket.

På lördag avslutas festivalen med en trolleriföreställning med trollkarlen Björn Elgerd.

- Vi hoppas att den här festivalen blir årligen återkommande och att vi till nästa år kan göra festivalen ännu större, säger Karin Booberg, bibliotekarien som tog initiativet till denna första kulturfestival för förståndshandikappade.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons