Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturen viktig i framtidsbygget

Annons

När man funderar över Borlänges framtid så kan man se en rad ambitiösa människor och deras insatser för att utveckla vår kommun. Dessa insatser är en förutsättning i en helhetsutveckling. Engagemang är den viktigaste drivkraften för en kommuns positiva utveckling.

Politikens uppdrag är att skapa förutsättningar och ange ramarna för arbetet. Vad vi i dag saknar är sammanhållande och tydligt mål som konkret knyter samman vad vi vill med vår kommun.

Borlänge har utvecklats starkt i det viktiga arbetet med att skapa nya arbetsplatser, men samtidigt är vi allt för vaga vad gäller helheten för boende - att leva och andas i vår kommun. Vi har ett stort antal människor som jobbar i Borlänge, men som väljer att bosätta sig i andra närliggande kommuner.

Vår vänort Fredrikshamn i Danmark har på ett intressant sätt gjort en bred framtidssatsning för att klara varvsnedläggningar med mera. Där har man skapat förutsättningar för det goda och trygga livet. Man har investerat i skolor, förskolor, evenemangsanläggningar och ett musikens hus.

Kulturen är således en viktig bit i ett framtidsbygge. Genom kulturen kan vi tillsammans möta den tid vi lever i och utifrån dagens förutsättningar skapa solidaritet och förståelse Borlängebor emellan. Politiken ska vara inbjudande. Kommunen får aldrig ikläda sig rollen som tänkande monopolist när det nya Borlänge växer fram. Vi ser behovet av en mental kraftsamling i Borlänge.

Vi har i många stycken en fantastisk kommun, men vi borde kunna bli lite bättre på en del områden. I det arbetet behöver vi göra många synvändor och ha maximal öppenhet. Några inledande frågor är:

Hur skapar vi ett kulturhus med bredd? Är Bobergs/Ljungberghallen vår stora chans?

Är Stockholmsflygets tid förbi? Är det bättre att satsa på snabba tågförbindelser dygnet runt så alla Borlängebor får ökad tillgång till Arlanda och Stockholms nöjes- och kulturutbud? Ett utbud som vi aldrig kan tillhandahålla i Borlänge.

Hur skapar vi alternativa boendeformer för ungdomar och de som är äldre?

Kan vi förbättra föreningslivets villkor?

Trygghetsfrågorna får inte underskattas och frågan är naturligtvis på vilket sätt vi tillsammans skapar ökad förståelse och olika mötesplatser för Borlängeborna?

Tillsammans har vi alla ett ansvar att ge människor möjligheter till engagemang i en gemensam utveckling av Borlänge.

LEIF LINDSTRÖM (V) KRISTINA SVENSSON (S)

Mer läsning

Annons