Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturella Säfsnäs lever upp

Annons

På alla dessa platser finns såväl skyltning som programblad till ledning för dagsturen och alla dess sevärdheter.

Givetvis finns också servering av skilda slag på de olika platserna, så besökaren kan lugnt ägna sig åt ögats fest. Magen blir inte utan.

I Ulriksberg kan man möta konstnärer och deras verk i Bygdegården och här finns också en byvandring arrangerad liksom en guidad visning av kvarnen.

I Tyfors är Fridhem utställningslokal och även här anordnas byvandring med start vid Fridhem.

Fredriksberg har ett antal utställningslokaler öppna. Här kan man se konst och hantverksalster i Pörtet, vid Herrgårdens annex och dessutom se hantverkare i arbete i smedjan och vid bygdeslöjden. Även här finns ett par byvandringar att delta i.

I Säfsbyn visas kyrkan och på söndagen arrangeras en visningsgudstjänst under medverkan av Ludvika Spelmanstrio. I Bakarstugan man få vara med om tunnbrödsbakning och en hantverksutställning.

Här visar också Jan Larsson hur man kan återvinna gammalt glas till konstverk.

Gravendal har sedan länge haft stämpel på sig som något av kulturcentrum i socknen - vem minns inte Bildfesten på 70-talet - och även den här gången är det stort utbud av kultur. Bengt och Kerstin Elde har som vanligt sin ateljé i skolan öppen för visning och i Kärrbo loge kan man se konst och höra sång och musik av bland andra Barbro Jadling, Annacari Jadling Ohlsson och Älvan Hagberg.

Knivmakare Ulf Ekebergh kan ses i aktion vid Kattbo och i Spiksmedjan finns också hantverkare på plats.

Här kan man också köpa soppa på en spik (!).

I Gamla Brukshandeln ställer Britt Gottfries ut och den som vill gå en byvandringar i den gamla bruksmiljön har också chansen.

I Strömsdal - slutligen - är det utställning i Dalkarlsstugan, herrgården och Stallbacken och i smedjan finns smeder som både visar sitt handlag och låter besökaren själv pröva på den gamla hanteringen.

En vandring runt bruket, med start vid Dalkarsstugan, kan man också ge sig i kast med under dessa två dagar som är en mäktig exponering över kulturen i Säfsnäs, värd stora människomassor.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons