Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur på hög nivå

Annons

Att slå ner på takten när sonen Anders tog över huvudansvaret för hotell Klockargården, har aldrig varit något alternativ för Klockar Per Sandberg.

- Nej du, nu håller jag på med det jag vill. Andra direktörer spelar golf, jag samlar saker! säger Klockar Per och visar stolt upp den gamla klarröda bensinpumpen som stod vid Konsum i Laknäs i slutet av 1920-talet.

Bensinpumpen kommer redan i år att få sin plats ute på gården och är en viktig detalj i nästa års stora bilsalongssatsning, men innan dess ska det bli lustspel i form av Zorns Herrmiddag i Kultursalongen.

- Underrubriken är Kulturpersoners framfart i Siljansbygden och det hela handlar om Anders Zorn, Hugo Alfvén, Carl Larsson och Erik-Axel Karlfeldt, en herrmiddag som inte riktigt blir vad de tänkt sig och sanna historier om herrarnas framfart kring Siljan, både med bil och på annat sätt.

Om två veckor har lustspelet premiär och är en del i en tio dagar lång Bilsalong där det ingår bland annat veteranbilsträff, motorhistorisk dag, droskbilsutställning, prov på designhistoria från höghjuling i trä till dagens elcykel och droskbilsrally då besökare kan få prova turistutflykter med lastbilar, bussar och droskbilar från 1930 till 1960.

- Utflykterna kommer att gå till Karlfeldtsgården i Sjugare, Alfvéngården i Tibble och Axel Munthes Hildasholm. Jag kommer själv att köra suggan (skoltaxin som en gång i tiden ägdes av Martin och Rut Winther red anm.)

- Sedan vill jag gärna komma i kontakt med alla som har historier att berätta som rör såväl konstnärernas framfart som livet på den gamla kombinerade bensinmacken och lanthandeln som fanns på flera ställen i Leksand och kring Siljan, säger Klockar Per och hastar vidare mot nya planer.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons