Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kuba: Snällt Spanien, surt Sverige

Annons

Spaniens Miguel Ángel Moratinos är just nu den förste utrikesministern från EU som besöker Kuba sedan unionen inledde sanktioner 2003. Samtidigt påminner oppositionsgruppen "Damerna i vitt" om grälet med Sverige genom att tacka Carl Bildt för hans Kubakritik.

Madridregeringen utvidgar sitt samarbete med den kubanska regimen, sade Moratinos till pressen utanför Spaniens ambassad i Havannas gamla stad på tisdagen enligt den spanska nyhetsbyrån EFE.

I samband med träffen med sin kubanske kollega Felipe Pérez Roque i måndags talade Moratinos också om "en ny fas" i relationerna.

Den spanska försonligheten står i stark kontrast till den diplomatiska spänningen Kuba_Sverige den senaste tiden. EU har ställt sig bakom Sveriges oro för de mänskliga rättigheterna på Kuba, en oro som utrikesminister Carl Bildt uttryckte i ett tal nyligen. Den kubanske FN-ambassadören svarade i hårda ordalag, och Sverige surnade till ännu mer av att diplomatpost till den svenska ambassaden i Havanna öppnats.

Denna vecka tackas Bildt av Damerna i vitt, en anhöriggrupp till de 75 regimkritiker som den kubanske diktatorn Fidel Castro lät fängsla och därmed utlöste EU-sanktionerna 2003. De fångna dissidenterna "har uppmuntrats mycket" av att Bildt uppmärksammar situationen på Kuba, skriver kvinnorna i ett öppet brev som publicerats på internet.

"Ni, liksom kungariket Sveriges regering, har vår djupaste respekt och tacksamhet", avslutas brevet från gruppen, som regelbundet demonstrerar i Havanna för att få sina män fria. 16 av de 75 har släppts, men då av hänsyn till deras vacklande hälsa.

Fidel Castros hälsa är inte heller den bästa, och sedan förra sommaren leder brodern Raúl i alla fall tillfälligt Kuba. Moratinos väntas träffa också Raúl Castro innan han avslutar Kubavisiten.

Spanien har fått en avsevärt öppnare Kubapolitik sedan socialisten José Luis Rodríguez Zapatero blev premiärminister 2004 efter den konservative José María Aznar. Under Aznar isolerades Kuba av den forna kolonialmakten Spanien.

TT

Mer läsning

Annons