Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ku Klux Klan-man dömd för dubbelmord

Annons

En före detta medlem i Ku Klux Klan har dömts som skyldig till komplotten bakom morden på två unga svarta medborgarrättskämpar i Mississippi 1964.

Juryn nöjde sig med två timmars överläggning på torsdagen då den slog fast den nu 71-årige James Seales skuld.

När juryns besked kom kramade anhöriga till pojkarna varandra och jublade. Seale själv vände sig till sin hustru och frågade hur hon mådde.

För att få Seale fälld hade åklagarna kallat en annan före detta Ku Klux Klan-medlem att vittna. Seale hade berättat att han varit med om att mörda pojkarna, sade vittnet som ställde upp mot löfte om straffrihet.

De två 19-åringarna hade förts i väg till en skog där ett par kumpaner till Seale misshandlade dem för att förmå dem att erkänna vapensmuggling. Samtidigt siktade Seale på dem med ett hagelgevär.

Slutligen surrade männen pojkarna vid bitar av järnvägsräls och kastade dem i Mississippifloden.

Trots att de två pojkarna mördades kunde Seale av formella skäl bara åtalas för kidnappning och sammansvärjning.

De döda pojkarna hittades flera månader senare under sökandet efter tre andra medborgarrättsaktivister som också mördats. För de morden dömdes Ku Klux Klan-ledaren Edgar Ray Killen förra året.

Fallet med de två 19-åringarna togs upp på nytt för ett par år sedan av en speciell FBI-avdelning tack vare en envis kamp från en bror till ett av offren.

TT

Mer läsning

Annons