Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kryssa för flygfesten

Annons

- Tidigare har det kommit flygplan även på söndagen men nu är det officiellt att det är två dagar, berättar Pell Sune Westhed som är ordförande i Rättviks flyg-klubb.

- Det är full fart på förberedelserna. Vi väntar på bättre is nu, det har varit mycket snö på isen hittills och vi hoppas på riktigt töväder.

Tanken är att det också ska finnas flera utställare under flygdagarna med anknytning till flygbranschen. Arrangemanget har vuxit under senare år och kräver nu många funktionärer:

-Vi har bra hjälp från medlemmarna i Siljansnäs flygklubb och vi ställer sedan upp och hjälper dem med Kräftstjärtsvängen.

Om vädret blir bra hoppas Pell Sune Westhed på ännu fler besökande flygplan än förra året.

-Eventuellt kan det komma 130-150 flygplan, säger han.

Under flygfesten blir det bland annat flyguppvisning med Yak-52 och helikoptrar. Under lördagskvällen hoppas Westhed att de som vill ska kunna besöka någon öppen pub eller diskotek inne i samhället.

Markförhandlingarna fortskrider också inför byggstarten av det nya flygfältet:

-Eventuellt blir det klart till sommaren eller till hösten, men senast det här året bör det vara klart, säger han.

-Markförhandlingar pågår och det är ganska många mark-ägare inblandade så det är ett tids-krävande jobb. Markägarna berörs också i olika grad, berättar Eva Gidlund som är planingenjör på miljö- och plankontoret.

Förslag till områdesbestämmelser för den nya flygplatsen gick ut på samråd i juni förra året och sedan dess har de inte bearbetats ytterligare. Men vid nästa nämndsammanträde kommer ärendet tas upp, då en föreslagen lagändring i plan- och bygglagen gör att områdesbestämmelser inte kommer att gälla framöver. Planhandlingarna man arbetat med tidigare görs nu istället om till en detaljplan.

-De måste därför ut på ett nytt samråd till alla sakägare och berörda remissinstanser. Ett nytt samrådsmöte kommer då att hållas med sakägare och den berörda allmänheten, säger Gidlund.

-Vi håller på och förhandlar med missionskyrkan om deras mark, vi är i princip överens där men har inte skrivit under något avtal, säger Karl-Axel Persson, markingenjör på samhällsbyggnadsenheten, och förklarar att man vill slutföra den delen innan man fortsätter förhandla med övriga markägare.

Men arbetsbördan är just nu mycket stor på samhällsbyggnadsenheten och i bästa fall blir förhandlingarna om marken klara innan årets slut.

Fotnot: Sakägare är exempelvis markägare eller andra personer som har väsentligt intresse i området.

F

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons