Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krympande rådjursstam drabbas hårt av trafiken

Annons

-Jag har varit ute i skogen hela dagen, men inte sett ett enda spår efter rådjur. Så är det jämt nu för tiden, säger Kjell Daniels skogsarbetare och ordföranden i Leksands jaktvårdskrets.

-I takt med att antalet rovdjur ökar, flyttar rådjuren närmare bebyggelsen för att få skydd.

Men i skydd av stugorna ökar faran med trafiken. Och precis som när människor från landet flyttar in till staden, så tar det ett tag att vänja sig vid det nya livet.

Man skulle kunna säga att skogsrådjuren är riktig lantisar vilket är livsfarligt i närheten av bilar och annan trafik.

Därför är olycksstatistiken fortsatt hög trots vikande rådjursstam.

Polisens statistik från förra året visar inte helt otippat att riksväg 70 är den farligaste vägen i kommunen när det gäller rådjursolyckor och det finns vissa sträckor där olyckor inträffar oftare än på andra ställen: I höjd med Åhl-Kilen, nedanför Leksandsbröd i Häradsbygden, strax norr om Statoil, vid Leksboda och mellan Tällbergsporten och Kullsbjörken.

-Samtidigt körs också många rådjur på inne byarna när de plötsligt kommer farande bakom en husknut. Det gjordes många eftersök inne i Insjön förra året, fortsätter Kjell Daniels.

Det är det ökande antalet lodjur i våra trakter som gör att rådjuren flyttar från skogen till bebyggelsen. Lodjurens huvudföda är rådjur och ett vuxet lo äter i snitt ett rådjur i veckan.

-Vi vet inte exakt hur många lodjur det finns i Leksand, men det finns föryngringar och ligger snön kvar kan vi börja spåra och räkna för att få bättre koll.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons