Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krympande marginal Sarkozy_Royal

Annons

Marginalen krymper mellan de två kandidater som återstår i det franska presidentvalet.

Bara två procentenheter skiljer i den färskaste mätningen.

I valets första omgång i söndags skilde fem procentenheter mellan högermannen Nicolas Sarkozy och s-kandidaten Ségolène Royal: Sarkozy fick 31 procent och Royal 26 procent av rösterna.

Fem senare opinionsmätningar har framställt Sarkozy som klar favorit inför nästa omgång den 6 maj, med 4_8 procentenheters försprång. Men i en mätning gjord av institutet TNS Sofres och publicerad på tisdagskvällen är marginalen mindre: Sarkozy får enligt den 51 procent mot 49 procent för Royal i den avgörande andra omgången.

En dragkamp om mittenväljarna har inletts. Mittmannen Francois Bayrou fick 19 procent av rösterna som de båda återstående kandidaterna nu ska försöka värva.

På ett möte i Dijon i måndags uppmanade Sarkozy "dem som röstade för andra kandidater i första omgången och till män och kvinnor av god vilja" att förena sig med hans läger. Men han uteslöt alla former av "köpslående" med Bayrou eller dennes parti UDF för att säkra mittenröster.

Royal erbjöd Bayrou "en öppen debatt om idéer _ utan förhandsvillkor _ för att finna gemensam mark".

Royals kampanjgeneral Francois Rebsamen klargjorde att "offentlig debatt inte betyder hemliga uppgörelser i korridorerna eller partimanövrer".

Båda sidor inväntar med spänning Bayrous presskonferens på onsdagen, där han väntas förklara sin inställning. De flesta tror att han knappast kommer att ge sitt stöd till någondera sidan.

Enligt analytiker lockade Bayrou många vänsterväljare som inte var övertygade om att Royal var lämplig som president. Han lockade också måttfulla högeranhängare som tycker att Sarkozy går för långt i sin strävan att locka sympatisörer från Jean-Marie Le Pen, högerextrema Nationella frontens kandidat.

TT

Mer läsning

Annons