Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kronofogden hoppas få ytterligare fem år på sig

Annons

Hellbacken kommer ihåg när han fick beskedet om regeringsrättens dom:

-Jag var lyckligt nygift och vi hade precis kommit hem från vår bröllopsresa. Man hade ju kunnat önska sig en trevligare present.

-Hur ska jag få ihop 51 miljoner, det är ju omöjligt, konstaterar Hellbacken.

Riksskatteverkets linje var att Ulf Hellbacken hade ett fast driftställe i Sverige vid tiden för försäljningen.

Under den långa processen hänvisades i övrigt till ett dubbelbeskattningsavtal mellan Sverige och Belgien från 1964.

Hellbacken hävdade bland annat att han inte bedrev aktivt skogsbruk och att han vid försäljningen inte skulle betraktas som ett företag i det svensk-belgiska avtalets mening.

-1980 till 1987 skötte Stora skog mina marker och vid beskattning av fast egendom är det hemvisten som gäller och i mitt fall var det Bryssel. Och det var därifrån jag sålde marken.

Länsrätten tyckte som riksskatteverket men i kammarrätten i Sundsvall var Ulf Hellbacken vinnare.

De ansåg att han inte hade ett fast driftställe i Sverige vid försäljningen och skulle därmed slippa betala skatt på reavinsten.

Men det vände igen.

För när målet slutligen avgjordes i regeringsrätten blev det till nackdel för Ulf Hellbacken.

Eftersom regeringsrätten är högsta instans i skatteärenden och deras beslut inte möjligt att överklaga sattes därmed processen i gång för att försöka driva in pengarna.

Eftersom Hellbacken hävdade att inte hade pengar att betala skatteskulden med gick ärendet över till kronofogdemyndigheten.

Så har det rullat på genom åren och skulden har växt och växt...

-Vi har ansökt om resning vid två tillfällen i regeringsrätten, utan att få en enda kommentar, säger Hellbacken.

-Då ska man komma ihåg att jag under processens gång konsulterade svenska experter på området och dessa delade min uppfattning. Därefter anser jag att det gick politik i saken.

-Redan när domen kom var skulden uppe i 31 miljoner. Det är absurt. Jag kan inte betala mer skatt än jag fått för skogen.

I efterhand pratade Hellbacken med den enda ledamot i regeringsrätten, som gick på hans linje.

-Den domaren tyckte jag fick till det så talande när han sa att jag inte gärna kunde sitta under en gran i Sverige och sköta min skog när jag bodde i Belgien. Hans uppfattning var att jag inte hade ett fast driftställe i Sverige, alltså ett kontor eller rörelse, för driften av skogen. Men det tyckte de övriga i rätten och det var det jag åkte dit på.

Tiden för kronofogdemyndigheten att driva in 51-miljonersskulden gick egentligen ut 31 december 2006 men myndigheten har hos länsrätten begärt en förlängning med ytterligare fem år.

-Vi tycker det är en viktig markering, säger Inger Strandmark, jurist hos kronofogdemyndigheten i Dalarna, som har möjlighet att föra ärendet till kammarrätten om länsrätten skulle säga nej till en förlängning.

Teoretiskt kan preskriptionstiden förlängas i två perioder på vardera fem år.

-Men det ska till synnerliga skäl för att få igenom en andra förlängning, uppger Inger Strandmark, som medger att förhoppningarna om att kunna driva in den stora skatteskulden är liten.

I sin inlaga till länsrätten från början av december skriver Inger Strandmark bland annat att kronofogdemyndighetens bedömning är att Hellbacken gjort sina tillgångar oåtkomliga för indrivning.

Nicola Hesslén, kronofogde och jurist på myndighetens utlandsindrivning i Göteborg, konstaterar att verktygen är tämligen trubbiga när det gäller att komma åt utlandssvenskar med skatteskulder i Sverige.

-Det är inget brott att vara skyldig staten pengar och har personen ifråga inga tillgångar kan vi inte göra så mycket. Hade vederbörande bott i Sverige och varit fattig hade det egentligen varit samma sak, säger Nicola Hesslén.

Ur allmänpreventiv synvinkel tycker hon ändå det är viktigt att kronofogdemyndigheten inte släpper fall av det här slaget och därför begär förlängning av preskriptionstiden.

TORBJÖRN SVENSSON

Mer läsning

Annons