Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönika: MP:s storstadspolitik hotar fler biografer i Dalarnas småkommuner

"Film är bäst på bio", lyder den slogan som SF använt sig av under flera decennier. Vi är många som instämmer, förra året gjordes närmare 17 miljoner biobesök i Sverige.

Annons
Det är något visst med att sjunka ner i en biofåtölj. Det borde alla få chansen att göra, även på landsbygden. Foto: Bertil Ericson

Att sjunka ner i biostolen med biogodis och popcorn, att höra prasslet och tisslandet när ljusen släcks och känslan när bioduken lyser upp.

Att hålla handen en hel film med sin kärlek, att fnissa med tjejkompisarna eller skratta tillsammans med ungarna åt en tecknad film. Till och med reklamen är rolig på bio.

Många av oss svenskar kan dock snuvas på möjligheten att på ett enkelt sätt ta oss till en biograf i framtiden. Om vi inte vill åka till en större stad vill säga.

Förra året valde nämligen den rödgröna regeringen med Alice Bah Kuhnke, Miljöpartiet, som ansvarig minister, att höja momsen på bio från sex till 25 procent.

Björn Wallgren, som driver en antal biografer på mindre orter runt om i Gävleborg, Dalarna och Uppland, säger i en intervju att det för honom blivit "månadens skräckfilm" att betala in skatten.

Läs mer: Kris för landsortsbiograferna efter momshöjningen: ”Skatteinbetalningarna är månadens skräckfilm för oss!”

När Alice Bah Kuhnke i veckan fick frågan av tidningen om det finns några som helst planer på att sänka biomomsen igen, givet den olyckliga utveckling den inneburit för svenska landsortsbiografer var ministern tydlig: Nej, det finns inga som helst planer på att sänka momsen.

I övrigt var hon inte tydlig alls utan säger att regeringen arbetar med att skapa "bättre förutsättningar så att den svenska filmen kan stå sig i konkurrensen".

Istället för vettiga momsregler ska regeringen fortsätta med omställningsbidrag (oklart om några biografer på landet ännu fått några).

Nej hoppet tycks stå till en annan regering, för denna verkar inte särdeles intresserad av att lyssna på bions eldsjälar på landsbygden.

Kultur är en viktig faktor för att ge livskvalitet och få människor att vilja bo på landsbygden. Även de som bor på landet vill ha ett utbud av aktiviteter och möjligheter till ett levande kulturliv – dit hör film.

Att de stora blockbuster-filmerna från Hollywood är kultur finns det säkert de som har invändningar mot, men faktum är att landsbygdsbiograferna kämpar för att ge möjligheter att se även "smalare" film.

Kika in på biografen i Leksand eller Vansbro så ser man att de försöker ha brett utbud, bland annat av film gjord i Sverige.

Ironiskt nog var ju ett av syftena med den nya, helstatliga filmpolitik som 2017 ersatte det tidigare filmavtalet att stärka villkoren för svensk film. Men politiken kan nu göra att färre ser dessa filmer på grund av momshöjningen.

För det är knappast en högoddsare att påstå att risken är stor för att det bara blir storfilmer framöver om det ekonomiska bortfallet som momsökningen innebär ska kompenseras.

Om det ens stannar vid det.

Biodöden har redan börjat. I Gagnef tvingades biografen – driven av just Björn Wallgren – lägga ner och många tror att fler småbiografer kommer att följa efter.

De små biograferna har redan det svårt med konkurrensen från de stora biopalatsen i större städer, med dess möjligheter till 3D-visningar och en väldigt bred reportoar.

En kraftigt höjd moms var inte vad de behövde för att kunna fortsätta.

Andra kulturformer som teater, opera och dans omfattas fortfarande av den lägre momsen på sex procent. Dessa konstformer är dock mer vanliga i större städer.

På mindre orter finns inga teaterscener eller utställningslokaler. Och i krympande samhällen där samhällsservicen inskränks gäller det att stå upp för dem som kämpar för att förse även glesbygdsbefolkningen med kulturupplevelser.

Som biografer.

Ibland driver sannerligen regeringen, och särskilt MP, en politik som är i det närmaste klichéartat storstadsanpassad.

Mer läsning

Annons