Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krogprojekt ska minska fylleriet

Annons

Så snart som möjligt drar projektet Ansvarsfull alkoholservering i gång i Dalarna. Projektet har redan startat i flera län och Dalarna är bland de sista som går med.

Ungefär en halv miljon kronor har länsstyrelsen fått i bidrag för projektet, som går ut på att minska bråket på krogarna. Bland annat genom att krogpersonal inte serverar minderåriga och berusade personer.

-Alla vinner på att gästerna dricker mindre. En krog som säljer några öl färre en kväll vinner på att stämningen blir bättre och de kanske säljer mer mat nästa kväll, säger Annika Skogberg, länssamordnare för alkohol- och drogförebyggande arbete på länsstyrelsen.

På sikt gynnas hela samhället av att det krogrelaterade bråket minskar, berättar hon. Polisen får färre misshandelsärenden att ta hand om, sjukvården får ta emot färre som skadat sig på fyllan och rättsväsendet slipper lägga pengar på alkoholrelaterade brott. Det finns undersökningar som visar att i 80 procent av alla misshandelsfall har någon inblandad varit påverkad av alkohol.

-Man har utvärderat det här projektet på flera ställen, bland annat finns en större medvetenhet om att man ska kolla legitimation innan servering. I Stockholm har våldet runt krogarna minskat sedan man startade projektet där i mitten av 1990-talet.

Så snart den nya projektledartjänsten är tillsatt drar arbetet i gång. Först ska personal i kommunerna utbildas. De ska sedan utbilda krogpersonal om alkohollagen och i konflikthantering.

Projektet är redan i gång i Mora.

Säter är den enda kommunen i länet som inte deltar i projektet.

-Vi har bara fyra serveringstillstånd för krogar. Vi har så bra kontakt med dem redan och det finns ingen anledning för oss att vara med i projektet, säger Karl-Erik Finnäs (c), som var ordförande i socialnämnden när beslut togs om att inte var med.

Så ni har inga problem med bråk utanför krogarna?

-Nej. Det har vi definitivt inte några problem med.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons