Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritisk mot landstinget

Annons

Gunnar Tiselius är övertygad om att den som är utbildad kiropraktor kan ryggar bättre än någon annan.

I många landsting delas den synen, och vårdavtal skrivs.

Men inte i Dalarna.

- Vid våra förhandlingar har det skyllts på att det inte finns några pengar. Men jag tror det mest beror på att ledningen inte vill ha med privat vård att göra. Fick vi chansen att ta hand om ryggarna tidigare, skulle folk komma i arbete igen mycket snabbare, vilket skulle vara lönsamt för både Landstinget och samhället i övrigt.

Gunnar har inte alltid varit kiropraktor. En gång i tiden utbildade han sig till civilingenjör inom väg och vatten.

Han jobbade också inom det yrket i sju år i Göteborg.

- Men 1975 träffade jag min nuvarande fru, berättar Gunnar. Och via kamrater hon hade fick jag idén att starta en tvättfirma i Göteborg. Något jag sysslade med i sex år.

Men redan på den tiden var orientering och skidåkning stora intressen för Gunnar. Han ville flytta norröver för att få chansen till bättre vintrar.

- Jag utbildade mig till massör, och sedan fick både min fru, som är utbildad zonteraupeut, och jag arbete på Strandgårdens hälsohem i Vikastrand som terapeuter och biträdande hälsohemsföreståndare.

De sålde tvätten och flyttade.

Men Gunnar ville mera. Han satsade på en kiropraktorutbildning i Stockholm, och den var han klar med 1988.

Redan 1987 startade han egen kiropraktormottagning i Falun.

Både Gunnar och Ingalill hade egna vuxna barn sedan tidigare. Men under tiden i Dalarna bestämde de sig för att bilda familj tillsammans. Och det blev en son och en dotter.

- Båda tillägnade sig tidigt mitt intresse för orientering, säger Gunnar, som fått glädjen att se både Karl och Eva bli duktiga orienterare på elitnivå.

Idag jobbar Gunnar inte längre heltid som kiropraktor.

- Men jag har inga som helst planer på att gå i pension, deklarerar han. Jag kommer att fortsätta att ta hand om framför allt mina tidigare patienter. Men jag går nog ner ytterligare i tid, för att få mera tid att satsa på mig själv.

Där är motionen en viktig bit för Gunnar, som vid sidan om orientering och skidor också satsar på gymnastik, även som gympaledare.

- Det absolut bästa för kroppen. En mångsidig motion som aktiverar alla leder och muskler. Men det är också viktigt att utnyttja naturen för frisksport, säger Gunnar, som lever som han lär och har åkt 22 Vasalopp hittills - och sprungit 20 Lidingölopp.

- I år lägger jag till Vansbrosimningen och Vätternrundan, för att klara hem min fjärde "Klassiker", säger Gunnar, som inte sticker under stolen med att han är stolt över att både vara vältränad och nykterist...

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons