Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritiserat husföretag i konkurs

/
  • Husgrund. Den här fuktindränkta grunden vid Selbäcksvägen har stått i ett par månader. Bostadsinvent lovade att bygga hus här.  Foto: Birger Nylén

Annons

Det var några av de anställda som begärde Bostadsinvent i konkurs. De hade fordringar på mellan 13 000 och 18 000 kronor.

Konkursförhandlingen genomfördes utan att någon företrädare från Bostadsinvent fanns närvarande, trots att bolaget delgivits kallelse.

Bostadsinvent Scandinavia AB etablerade sig i Mora 2006. Affärsidén var att köpa relativt centrala tomter och erbjuda eventuella köpare ett färdigt hus till ett billigare pris än det gängse på marknaden.

Husstommar och reglar köptes från Estland, medan lokala entreprenörer, leverantörer och byggnadsarbetare gjorde resten. Det gnisslade dock snabbt mellan några entreprenörer och Bostadsinvent.

- Vi fick aldrig betalt för det arbete vi lagt ner. När vi stötte på om pengar anlitades andra entreprenörer, de blev blåsta de med, säger en av de entreprenörer som blivit lurade.

- Jag har en fordran på 430 000 kronor, jag känner en firma som har en fordran 80 000 och en som har en på 400 000 kronor. Vi har nog små möjligheter att få tillbaka något av det. Man är godtrogen.

Nu har Bostadsinvent dragit sig ifrån Mora, liksom företaget gjort från andra orter när affärsmetoderna ifrågasatts.

Vilka möjligheter fordringsägarna har att få något utbetalt från konkursboet var svårt att sia om på tisdagen.

Konkursförvaltare Per Nilsson på Hamiltons Advokatbyrå i Stockholm hade på tisdagen inte hunnit sätta sig in i konkursens omfattning.

- Jag behöver ha några dagar på mig, jag vet inte ett dugg om företaget, sa Per Nilsson.

Konkursbouppteckningen kan bli omfattande och skulle ekonomiska oegentligheter finnas i densamma är konkursförvaltaren skyldig att anmäla detta till allmän åklagare.

Attunda tingsrätt påpekade i samband med konkursförhandlingen att ställföreträdaren för Bostadsinvent Skandinavia AB inte får resa utomlands utan rättens tillstånd.

Mer läsning

Annons