Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritiserar utbyggnad av Coop

Annons

Både LRF och naturskyddsföreningen har överklagat byggplanerna till regeringen.

- En etablering av ett nytt köpcentrum leder till en utarmning av resten av Borlänges affärer och till svårigheter för grannkommunerna, anförde naturskyddsföreningen och LRF.

De ser det som ett regionalt problem och inte enbart en fråga för Borlänge kommun. I övrigt fick departementet också åsikter om att utbyggnaden inte svarar upp mot de regionala miljömålen och att det kan bli en stor ökning av antalet transporter.

- Konkurrensen mellan butikerna ökar möjligen på kort sikt, men försämras på lite längre sikt när små butiker inte har kapacitet att "hänga med" i priskrig.

LRF och naturskyddsföreningen pekade också på att Borlänge inte är en tillväxtregion, att befolkningen inte ökar utan snarare står stilla eller minskar.

Regeringen väntas inom kort ta ett beslut om utbyggnaden av handelsområdet. För att få igenom detaljplanen vill kommunen minska omfattningen. Området har krympts. Om så inte skett skulle regeringen ha sagt nej. Nya EU-direktiv kräver nämligen en miljökonsekvensbeskrivning vid så stora utbyggnader. Avsikten är ändå att senare återkomma med en plan även för resten av området.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons