Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritiserad friskola slår tillbaka

Annons

Elever avgör själva när de ska ha lov, när de börjar och slutar och vad de vill göra under skoldagen.

Friskolan Sebor i Borlänge har fått skarp kritik av Skolverket och riskerar indraget tillstånd om brister inte rättas till.

Men i stället för att redovisa åtgärder riktar skolans rektor nu hårda ord mot Skolverket i ett brev. Myndighetens inspektörer kallar han "inkompetenta inkvisitorer" som "saknar förmåga att ta till sig avancerade pedagogiska förklaringar".

Enligt rektorn skapar Sebor en positiv skolmiljö som gör att kunskapsbegäret ökar i takt med stigande ålder. Tidigare har dock rektorn kritiserats för att han enligt lärare, elever och föräldrar svurit och skämtat på ett olämpligt sätt inför barnen.

Rektorn medger bara en brist: Det låga antalet elever. Sebors tolv studerande motsvarar inte Skolverkets krav på minst 20 elever.

Men å andra sidan är det Skolverkets fel eftersom många elever tagits ur skolan efter den uppståndelse som verkets kritik orsakat, hävdar rektorn.

Skolverket hade gett friskolan till på fredagen att redovisa åtgärder. Claes-Göran Aggebo, inspektör vid myndigheten, är fåordig:

TT

Mer läsning

Annons