Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritiker tvivlar om ambulanshelikoptern räddar många liv

Ambulanshelikoptern i Dalarna räddar runt 14 liv per år. Det påstår landstingsledningen.
– Jag är skeptisk, säger läkaren och landstingspolitikern Daniel Svedin (MP).

Annons

Länets ambulanshelikopter under ett uppdrag tidigare i år.

Under landstingsfullmäktige ifrågasatte ambulanshelikopterns kritiker nyttan med landstingets storsatsning.

Enligt landstingsledningen visar vetenskapen att intensivårdsinsatser innan ankomst till sjukhus ökar överlevnadsgraden med mellan 2 och 12 procent. En uppskattad överlevnadsökning i Dalarna på 6 procent skulle innebära att helikoptern räddat 14 liv sedan i våras - räknat på de 246 skarpa läkarbemannade helikopteruppdragen som genomförts i länet sedan starten.

– Det är ju mycket bra att liv räddas, men detta är bara uppskattningar. Istället borde landstinget gå igenom varje enskilt fall för att se hur det verkligen ligger till i länet, säger Svedin.

Ambulanshelikoptern i Dalarna kostade drygt 60 miljoner i inköp. Dalarna äger även en tredjedel i en reservhelikopter med Värmland och Västra Götaland i Svensk Luftambulans. Dalarnas driftskostnader för ambulanshelikopterverksamheten är cirka 35 miljoner per år.

– Att hyra hade kostat oss 30 miljoner per år. Då hade vi sluppit alla andra kostnader, säger Björn Hammarskjöld (DSP).

Kritikerna menar att de pengar som landstinget satsat - samtidigt som ett sparpaket på 700 miljoner lanserats - hade kunnat användas bättre.

– Jag betvivlar den utländska statistik som ligger till grund för dessa beräkningar. Vi vet inte hur många liv helikoptern räddat. Troligtvis färre än fem. En enig läkarkår är emot denna satsning. Att satsa på detta är fel. Pengarna hade kanske gjort större nytta om de istället täckt upp resursbristen inom psykvården, och därmed kanske räddat fler liv, säger oppositionsrådet Bo Brännström (L).

Landstingsledningen ser fortsatt positivt på satsningen, men hoppas på en konstruktiv dialog med kritikerna.

– Med anledning av de frågor som nu lyfts om nyttan så borde vi bjuda in helikopterverksamheten till ett fullmäktigemöte - så att de själva kan berätta om sin verksamhet för oss, säger landstingsrådet Gunnar Barke S).

Läs också: Läkarkritik mot helikoptersatsningen.

Mer läsning

Annons