Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritiken växer mot finsk dominans i Stora Enso-ledningen

Annons

Nordisk papperstidning har under ett par månader granskat maktförhållandena inom Stora Enso och har talat med chefer på olika nivåer i de två länderna.

Undersökningen visar att Finland har fått ett allt större försprång vad gäller chefstjänster. Från 2001 och fram till 2006 tillsattes 62 högre chefer. 35 av de tjänsterna gick till finländare, 17 till svenskar och tio till personer från andra länder. Det betyder att 56 procent av toppjobben gick till finländare och 27 procent till svenskar.

I bolagets ledningsgrupp och verkställande ledningsgrupp sitter 21 män och kvinnor. Elva finska medborgare och fem svenskar.

Nordisk papperstidning har talat med flera chefer som arbetar inom företaget i Sverige och några som har slutat.

-Det har ju varit legio att toppjobben inom koncernen har gått till finländare. Finländarna har helt tagit över bolaget, vilket de gjorde väldigt tidigt efter fusionen, säger en före detta brukschef som lämnat Stora Enso.

Allan Almegård, chefredaktör för Nordisk papperstidning, säger att ett av skälen till att tidningen lyft fram frågan är att Stora Enso har lönsamhetsproblem.

- Svenska chefer känner sig förbigångna. Om man har brist på motivation då ger man inte järnet och då har Stora Enso ett problem, säger Almegård.

Christer Ågren, personaldirektör hos Stora Enso, säger att ett av skälen till att det ser ut så här är att bolaget är dubbelt så stort i Finland som i Sverige, och att rekryteringsbasen är dubbelt så stor i Finland.

Han tycker att bolagen har kommit en god bit på väg mot en jämn rekrytering. När Stora och Enso slogs samman hade Stora 90 procent svenskar i chefsposition och Enso hade 100 procent finnar.

- Vårt problem är att svenskar och finländare är överrepresenterade i vår ledning. Det är för lite amerikaner och européer, säger Christer Ågren.

Finns det en frustration bland svenskarna över att de finska cheferna är fler?

- Det finns uppenbarligen hos några svenskar. Att säga att det generellt präglar bolaget är fel, säger Ågren.

När bolaget undersöker vad cheferna tycker att Stora Enso behöver förbättra hamnar nationalitetsfrågorna ganska långt ner, förklarar Christer Ågren.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons