Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritiken överraskade

Annons

Under länsstyrelsens intervjuer avslöjades det att socialsekreterare låter sig styras av nämndens ekonomi och därmed styr vilken insats som brukaren erbjuds och beviljas. Enligt länsstyrelsens uppfattning är detta klart oroande. I första hand ska kommunens öppenvårdsalternativ (hemmaplanslösningen) användas.

"Lagstiftningen är tydlig på denna punkt, beslut om bistånd ska utgå från den enskildes behov, ej kommunens ekonomiska situation."

Den hårda kritiken från länsstyrelsen mot Ludvika kommuns lösningar för problemungdomar som socialen ansvarar för kom som en kalldusch för nämndordföranden Ulla-Britt Mikaelsson (s).

- Vi införde inte bara hemmaplanslösningarna för att spara pengar. För mig var det viktigaste skälet att ge dessa ungdomar en bättre behandling. Det här var också ett sätt att minska kritiken som kom när vi placerade ungdomar på institution att den omsorgen inte hjälpte dem, säger Mikaelsson.

- Länsstyrelsen är tydliga i sin kritik av vår och andra kommuners försök att förbättra situationen. Det betyder att vi noga måste överväga det vi gått in för, säger Mikaelsson.

- Länsstyrelsen är oroade för kvaliteten på insatsen. Men inte jag, jag är övertygad om att våra tjänstemän har detta under uppsikt, säger Mikaelsson.

Han berättar att hemmaplanslösningarna är under uppstart efter att man i slutet av 2005 gått in för att bygga kontaktnät runt ungdomarna i deras vardag, och i minsta möjliga mån göra institutionsplaceringar.

- Länsstyrelsen gjorde sin tillsyn under våren. Jag kan inte uttala mig om de gått in i enskilda fall och därefter kommit fram till kritiken, eller om det är en generell kritik. Vi startade på allvar i början av året och lär oss hela tiden så våra hemmalösningar blir allt bättre, säger Mikaelsson.

Mikaelsson säger att hon för dagen inte vet vad nämnden ska göra om länsstyrelsen står på sig i sitt ifrågasättande.

- Den situation som uppstått är inte som jag ser det en pengafråga utan en kvalitetsfråga. Nu är denna kvalitetshöjning ifrågasatt. Jag har trott på att det blir mer kvalitet om vi kan hålla barn och ungdomar kvar i hemmet och gå in med stöd och hjälp, och inte rycka dem från sina kompisar och naturliga nätverk, säger Mikaelsson.

- Om vi kan visa länsstyrelsen att det går bra för våra ungdomar så borde vi kunna få dem att tänka om. Om inte, måste vi ta oss en rejäl funderare.

Länsstyrelsen ifrågasätter också kommunens ungdomsboende på Högberget med sex platser. Länsstyrelsen överväger, som tidningen berättade i går, att klassa upp boendet som HVB-hem och därmed ställa de hårdare institutionskraven på verksamheten.

- I så fall lägger vi ned ungdomsboendet. Något sådant har vi inte resurser till och det skulle inte accepteras av omkringboende.

-Ungdomsboendet har vi sett som en särskild boendeform där ungdomarna kan bo fram till dess vi har gett dem en egen lägenhet, ett mellansteg helt enkelt. Vi har redan diskuterat en nedläggning men avvaktar länsstyrelsens rapport innan vi fattar ett beslut. Vi har beredskap för ett sådant beslut, säger Mikaelsson.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons