Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot vapenlagar efter massaker

Annons

Skottdramat som krävde 33 människors liv på ett universitet i går skakar USA.

Studenten Erin Sheehan berättar hur hon spelade död för att rädda sitt liv.

Samtidigt kritiseras polisens agerande och USA:s vapenlagar.

Polisen säger sig ha "preliminärt identifierat" förövaren, men har ännu inte gått ut med något namn. Totalt har 16 offer namngivits av olika medier, bland dem de två studenter som bodde i två rum bredvid varandra på ett studenthem. Av de dödade professorerna var två icke-amerikaner.

75-årige israelen Liviu Librescu sköts i ett klassrum när han försökte hindra gärningsmannen från att komma in.

Den andre utlänningen var 51-årige G|V Loganathan, född i Madras i Indien. Där ifrågasätts nu de amerikanska vapenlagarna.

I Virginia kan vem som helst köpa ett skjutvapen i en affär, om man har fyllt 18 år och inte har några anmärkningar mot sig vid en kontroll i statliga och federala brottsregister. Inga registerkontroller görs dock om man väljer att handla vid en marknad för begagnade vapen.

Den unge gärningsmannen gick från klassrum till klassrum på universitetet Virginia Tech. i Blacksburg i östra USA och sköt ihjäl de 30 studenterna och lärarna. Han rusade in i studenten Erin Sheehans klassrum och mejade metodiskt ner hennes klasskamrater.

Hon berättar lugnt och samlat för CNN om sitt möte med mördaren.

Han hade ett svart handeldvapen och tittade in i rummet två gånger innan han kom tillbaka en tredje gång och sköt.

Klassen hade 25 elever och en lärare.

Två timmar tidigare dödades två personer på ett studenthem på området.

Enligt den lokala polisen tog skytten sitt eget liv efter massakern.

Polisen kritiseras för att den inte agerat snabbt och tydlig nog för att varna studenterna efter morden på hemmet. Kritikerna anser att det på de två timmar som gick mellan morden varit möjligt att förhindra massakern i universitetsbyggnaden.

Enligt polisen har två vapen hittats. Den lokala polischefen Wendell Flinchum sade till Reuters att man trott att de första morden, då en manlig och en kvinnlig student sköts ihjäl i ett studenthem, var en isolerad händelse och att mördaren lämnat universitetsområdet.

När den andra massakern inleddes i undervisningssalarna höll polisen på att förhöra en man "av intresse" i samband med de första två morden.

Bland de döda finns både studenter och personal. 15 människor uppges vara skadade, flera av dem svårt.

En del har skottskador medan andra har gjort sig illa när de hoppat ut genom fönster för att komma undan mördaren.

Fyra svenskar och flera norrmän uppges forska eller studera vid Virginia Tech, som har 28|000 studenter och personal. Ingen av svenskarna ska ha skadats, men en av dem, Arvid Puranen, var i går mycket skakad.

Först när han kom fram till idrottshallen fick han veta om dödsskjutningarna i studenthemmet. Senare, när han fick höra om den andra delen av massakern, förstod han att han mycket väl kan ha mött massmördaren.

Det har blivit oroligare på universitetet på senare tid. Två bombhot har kommit in under de gångna veckorna och i höstas sköt en förrymd fånge ihjäl två personer i området.

TT

Mer läsning

Annons